Maara Kosonen perää kokonaisvaltaista työotetta

171
5205

Kasvatustyö on kantimissa siten, että tehdään yhdessä, perhekeskeisesti tai yhdessä diakoniatyön kanssa.

Lumi leijuu Partaharjun metsäiseen maisemaan. Poikien ja Tyttöjen Keskuksen (PTK) kouluttajana toimiva Maara Kososen katse viivähtää läheisen leirikylän maisemassa, jossa tuhannet eri-ikäiset ovat saaneet kosketuspintaa kirkkoon. Näistä maisemista on moni lapsi ja nuori löytänyt myös yhteyden seurakuntaan.

Maara Kososelle kirkko on rakas. Hän on nähnyt ensin nuorisotyöntekijänä vuodesta 1994 lähtien vuoteen 2009 seurakuntien kenttätyötä ruohonjuuritasolta ja siitä lähtien PTK:n työssä seurakuntien ja yhtymien kasvatuksen kenttää.

– Koen olevani etuoikeutettu ollessani valtakunnallisessa järjestössä töissä. Saan olla näköalapaikalla kirkon työhön. Seurakunnan työntekijät pitävät minut hyvin ajan tasalla siitä, mitä arjen työ on seurakunnissa, Kosonen toteaa.

PTK:n rikkaus on Kososen mukaan vahva aluetyö, missä näkee myös koko kirkon työalan kehityksen. Hän on vakuuttunut kirkon kokonaisvaltaisen työn tärkeydestä.

– Menneinä vuosikymmeninä keskityttiin tekemään kukin omaa työalaansa. Työalarajoittuneisuudesta pitää päästä pois. Kasvatustyö on kantimissa siten, että tehdään yhdessä, perhekeskeisesti tai yhdessä diakoniatyön kanssa.

Kosonen myöntää, että resurssit eri puolilla Suomea ovat erilaiset.

– Itä-Suomessa eletään pienissä seurakunnissa eri elämäntodellisuudessa. Silti toiminta on vireää, ei ole apatiaa, vaan töitä tehdään suurella sydämellä yli työalarajojen, iloitsee Kosonen.

Arvoa kouluttautumiselle

Maara Kosonen otti vuonna 2006 diakonivihkimyksen, mutta toimi nuorisotyössä. Hän kannustaa työntekijöitä opiskelemaan.

– Innostuin vahvistamaan omaa ammattitaitoani opiskelemalla ensin erityispedagogiikkaa ja kasvatustiedettä. Sitten jatkoin sosionomi-diakoni muuntokoulutukseen ja aloitin opettajan pedagogiset opinnot. Ylempi amk -tutkinto oli luonteva jatko.

Tutkinto antoi Maara Kososen mielestä laaja-alaisuutta työhön.

– Opiskeleminen laittoi liikkeelle itsessäni prosessin, josta aina oppii ja siitä siirtyy jotain omaan arjen työhön. Tosin ajattelin myös, että opiskeleminen parantaisi mahdollisuuksia työmarkkinoilla ja kirkko tarjoaisi mielekkäitä haasteita kouluttautuneille henkilöille.

Kosonen pelkää, että kirkko ajaa koulutetun henkilöstön muualle.

– Kirkon ylemmän amk -tutkinnon osaamista ei ole hyödynnetty eikä se näy palkassa. Korkeampi tutkinto tuo muualla etua, Kosonen muistuttaa.

Lappi odottaa

Muutto Kymin merimaisemasta Savon metsämaisemiin on luonnistunut Maara Kososelta. Harrastuksista hiihto ja uinti ovat arjen eliksiiriä.

Maara ja Pekka Kosonen ovat löytäneet myös tanssimisesta yhteisen harrastuksen. Kerran viikossa he viilettävät tanssikurssilla musiikin tahdissa. Paljon työssään matkaava Maara viihtyy myös kotonaan. Perhe on voimavara, vaikka esikoinen on lentänytkin jo pesästä.

– Kotona rauhassa oleminen, ystävien kanssa hyvästä ruuasta nauttiminen tai paljussa rentoutuminen ovat tärkeitä.

– Kiva oli löytää uudelleen myös nuoruuden harrastus. Siksi ensi kesän kohokohtia tulee olemaan Lapin vaellus. Maailma paranee viikon aikana, naurahtaa Maara.