Kolme askelta

48
3757

Kolme askelta vaikuttamiseen on pieni matka. Niiden saavuttamiseen tarvitsee lähinnä aivoja. Puutteiden ja virheiden huomaamiseen kulutamme kolmasosan askeleistamme. Mietimme, miksi tiskiainetta ei ole taaskaan kaapissa, eikö kukaan ole tiedottanut sinua mistään tärkeästä, miksi jostakin ei ole mitään hyötyä. Puramme kiukkuamme joko itseemme tai johonkin toiseen. Joskus potkimme seinää niin, että ärtymyksemme kyllä huomataan, mutta emme anna kenellekään mahdollisuutta auttaa.

Joskus käy niin, että valitus jää taakse. Tiedämme, missä mättää ja millaisen kärrynpyörän ärsytyksen tunne aiheuttaa aivoille. Emme hyväksy tilannetta, mutta ymmärrämme, että sen on nyt vain oltava olemassa. Kykenemme käsittämään, että asialle on mahdollista tehdä jotakin. Näemme mahdollisuutemme, kun vilkaisemme puhelimeen ja tiedämme, että yksi puhelinsoitto avittaisi asiassa. Osaamme muotoilla hyvän kannanoton mielessämme. Kokouksissa yritämme edes ajatella omaa ajatustamme käsiteltävästä asiasta. Tämä kaikki on jo jotain, mutta vielä on yksi kolmasosa matkasta edessä.

Nimittäin puhelimeen tarttuminen, kannanoton julkaiseminen ja mielipiteen lausuminen. Aktivoituminen ja vaikuttaminen. Se on kohdallamme kolmantena. Ymmärrys kaikista matkalla olleista vaiheista on takataskussa, mutta nyt persoonaa värittää myös päättäväisyys ja toimeen tarttuminen. Moni jännittää, ahdistuu mielipiteen ilmaisusta, ujostuu useasti. Moni pelkää vaikuttaa. Myös minä olen pelännyt monesta syystä. Toisaalta siksi, että olen miettinyt, ovatko kaikki muut eri mieltä. Olen ajatellut, etten osaa tai minulla ei ole tapaa vaikuttaa. Niin ei kuitenkaan ole.

On monia tapoja vaikuttaa omiin asioihinsa. Mahdollisuuksia etsiä omia keinojaan. On vain pysähdyttävä alas ja mietittävä vaihtoehtoja. Vaikuttajia on monenlaisia – kovaäänisiä ja hiljaisia, nimettömänä pysyviä tai henkilöllisyytensä paljastavia. Yhteisöpedagogiopintoni ovat loppusuoralla. Viimeisen harjoitteluni suoritin Kirkon Nuorisotyöntekijöiden Liitossa. Yhtenä asiana opin, että niin kiltin ja hiljaisen kuin rohkean höpöttäjän on opittava vaikuttamaan. Ammattiliitot kaipaavat viestiäsi, jotta he voisivat vaikuttaa juuri sinun koulutukseesi, työkenttääsi tai ammatilliseen asemaasi. Etsi oma tapasi vaikuttaa omiin asioihisi. Se voi olla kertomus tilanteestasi, jota alan ammattilaiset lähtevät purkamaan. Yksi viesti, puhelinsoitto, Facebookin tykkäys-nappulan painallus tai Instagram-kommentti, mitä vain. Omalla persoonallasi. Yhdessä mennään pitkälle, ota seuraava askeleesi.

Henna Weckman
KNT opiskelijajaoksen
puheenjohtaja
henna.weckman@cou.fi