Onnistuneen loman salat

448
13498
Beautiful girl lies on hammock on the beach reading book.

Media on pullollaan vinkkejä ja neuvoja onnistuneesta lomasta. Dino-lehti pyysi asiantuntijoita kertomaan parhaan ohjeen rentouttavaan kesälomaan. Näin he vastasivat.

Päättäisin miettiä tarkkaan ja kovasti kaikenlaista työhön liittyvää rajoitetun ajan juuri lomalle lähtiessä. Esimerkiksi ennen töistä lähtöä kävisin läpi työasioita. Mitä olen saanut aikaan ja mitkä jäävät odottamaan lomalta paluuta? Tekisin ehkä listaa, kirjaisin muistiin asioita. Keskittäisin ajatuksia työhön esimerkiksi noin 1–2 tuntia. Sitten suuntaisin ajatukset lomaan. Millaiset asiat auttavat loman onnistumiseen? Mitä tarvitsen, mitä läheiseni tarvitsevat, mikä tekee meille kaikille hyvää? Miten tekemämme suunnitelma auttaa loman onnistumiseen siten, että emme tee siitä suoritusta, vaan rentoa, hyvän meiningin lomaa.”

Ratkaisukeskeinen psykoterapeutti 
Anneli Litovaara

 Mieleeni nousi muutama pointti, mitä voisi ennen lomaa miettiä.

1. Kysy itseltäsi, mitä sinulle loma tarkoittaa? Ja kysy sama kysymys myös perheenjäseniltäsi?

2. Mieti, mikä tunne sinulla on, kun onnistunut loma on takana. Pohdi sen jälkeen, millaisesta lomasta seuraa kyseinen olotila.

3. Muistele vanhoja lomia ja lomille lähtöjä. Milloin olet onnistunut ja miksi? Miten voisit monistaa onnistumisia tähän vuoteen? Pohdi myös, mitkä asiat olisivat voineen mennä paremmin. Ennakoi sudenkuopat hyvällä suunnittelulla.”

Anne Karilahti/
Huippukuntoon.fi  
Kirjoittaja on LCF life coach

Neuvoisin olemaan vaan! Lomaa ei tarvitse suorittaa, jotta se tuntuisi lomalta.”

Psykoterapeutti ja työnohjaaja  
Anne Peltonen.

——————————————————————————————————

Ota iisisti

Psykoterapeutti ja työnohjaaja Anne Peltosen lyhyttä ja ytimekästä neuvoa ”olla vain” ei aina ole helppo toteuttaa. Tässä siis vielä lisää vinkkejä, jotta lomastasi tulisi onnistunut.

1. Valmistaudu lomaan hyvissä ajoin. Valmistautuminen kannattaa aloittaa muutamia viikkoja aikaisemmin. Valitse, mitkä työt teet valmiiksi ennen lomalle lähtöä. Hyväksy, että aina ei ole mahdollista saada kaikkea valmiiksi. Työt jatkuvat loman jälkeenkin. Tee lista kesken jäävistä töistä. Päätä 1–2 asiaa, joihin tartut heti palattuasi. Laita sähköpostiin ja puhelimeen lomavastaaja ja laita puhelin kiinni.

2  Mieti, mitä lomalta haluat. Minkälaisesta lomasta pitäisit eniten ja miten voisit toteuttaa sen? Älä syyllistä itseäsi, vaan opettele nauttimaan lomasta ilman paineita. Kysy itseltäsi, haluatko kesän aikana lisätä hyvinvointiasi vai suorittaa? Työ on yleensä suorittamista, jossa tavoitteet sanellaan. Loman ei kuitenkaan pidä olla sellaista. Anna muiden mennä tapahtumasta toiseen. Jos itseäsi ei huvita, anna olla. Tee sitä, mikä tuottaa mielihyvää juuri nyt ja elä jokaisessa hetkessä. Kun osaat varjella itseäsi liialta paineelta, saat lomasta sen hyödyn, mikä sen kuuluu antaa. Lomaile kerrallaan vähintään 2–3 viikkoa. Jos työstressi ei loman aikana hellitä eivätkä voimasi ehdi palautua, tarvitset apua. Pyydä sitä työterveyslääkäriltä tai psykologilta.

3. Kysy jokaiselta perheenjäseneltä lomaan liittyvät odotukset. Jokainen voi listata omat toiveensa, ja sen jälkeen mietitään yhdessä, mitkä voidaan toteuttaa. Loman ei tarvitse olla täynnä menoja. Tärkeämpää on panostaa laatuun kuin määrään.

4. Yhteiseen odotettuun aikaan liittyy paljon odotuksia ja tunnelatauksia, jotka saattavat yltyä erilaisiksi riidoiksi. On hyvä muistaa, että koko aikaa ei tarvitse olla yhdessä, joskus on hyvä olla yksinkin. Yhdessä voi miettiä edellisiä lomia. Mitkä lomat ovat onnistuneet ja mikä niissä auttoi onnistumaan? Myös virheistä kannattaa oppia. Hyvää lomaa leimaa kiireettömyys ja se, että voi tehdä asioita ihan spontaanisti. Tällöin mieli lepää ja voi tehdä jotain, joka on juuri sillä hetkellä mielekästä. Rahaa kannattaa käyttää siten, ettei siitä tule stressiä. Kesästä voi nauttia pienelläkin budjetilla. Helpotat perhelomalla kaikkien elämää hyvällä organisoinnilla. Puhu parisuhdetta hiertävät asiat halki ennen lomaa. Älä unohda lomalla puolisosi läheisyyden tarvetta. Valitse kohde, jossa kaikille lapsille on tekemistä. Säästä itseäsi ja pakkaa vain tarvittava. Pidä kiinni ruoka-ajoista ja nukkumisesta. Touhua lasten kanssa päivällä niin, että vanhemmille jää rauhallinen ilta lasten nukkuessa.

5. Lomalla on hyvä opetella läsnäolon taitoa, olemista ajatuksineen tässä hetkessä ja paikassa. Voit keskittyä omaan rauhalliseen hengitykseen ja siihen, millaiselta sinusta tuntuu juuri nyt. Samalla voit miettiä, millaisia ääniä kuulet ja millaiselta ympäristö näyttää. Kiireettömänä hetkenä voit myös miettiä, mistä kaikesta tunnet kiitollisuutta. Läsnäolo avaa tien onnellisuuteen. Se on myös onnistuneen loman salaisuus.

6. Loman jälkeen kannattaa siirtyä töihin samalla tavalla pikkuhiljaa kuin töistä lomalle. Ei kannata jättää lomalle tarkoitettuja isoja projekteja, kuten kuistin maalaamista tai kaikkien kaappien siivoamista viimeiselle viikolle. Töihin menon kynnystä voi myös madaltaa tekemällä jotakin mukavaa työhön liittyvää muutama päivä ennen loman loppumista.

Teksti Tanja Puhakka
Kuva Scandinavian Stockphoto