Partio kantaa läpi elämän

559
14613

– Minulle partion punainen lanka on luonto, uusien asioiden 
oppiminen ja itsensä voittaminen, Tampereen eteläisen 
seurakunnan partiotyöntekijä Maikku Blom sanoo.

Kaverit houkuttelivat Maikku Blomin rippikoulun jälkeen partioon. Siitä alkoi partiotaival Kalevan Suuntatytöissä 80-luvulla. Blom ehti olla vuoden Salo-Uskelan seurakunnassa Salon Leirisiskojen partiotyöntekijänä ennen kuin opiskeli nuorisotyönohjaajaksi Luther-opistossa Järvenpäässä.

– Valmistuttuani pääsin heti Tampereelle Teiskon seurakuntaan ainoaksi nuorisotyönohjaajaksi ja sain kirkkoherralta ohjeen: ”Tee mitä haluat, mutta partiotoiminta pitää hoitaa erityisen hyvin”.

Ensimmäisessä kirkon virassa Teiskossa kului 17 vuotta. Ilmeisesti Maikku oli ottanut tosissaan esimiehensä ohjeen, koska Tampereen nuorisotyönjohtaja kutsui hänet 2008 seurakuntayhtymän partiotyöntekijäksi ensin Härmälä-Viinikka-Teisko-alueelle ja sittemmin seurakuntamuutosten myötä eteläiseen seurakuntaan, johon vielä kuuluu partioalus M/S Isosaari. Nykyään Maikku on Seppo eli seurakuntien partiotyöntekijä eteläisestä seurakunnasta Tampereelta.

Partion luonne

Partio on koulutusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kasvattaa nuorista itsensä tuntevia, itsensä hyväksyviä ja yhteiskunta-aktiivisia ihmisiä. Partion kasvatustavoitteet ovatkin suhde itseen, toiseen, yhteiskuntaan ja ympäristöön.

Partioita on nykyisin myös aikuisille, maahanmuuttajille ja vammaisille. Partio yhteisönä vetää ihmisiä, koska se tarjoaa monesti niin pirstaleiseen elämään turvallisen yhteisön, joka kantaa läpi elämän.

Toimintaan kuuluu myös vahvasti hengellisyys, ja seurakunta on monella lippukunnalla taustayhteisönä.

– Partiovuosi tuo minulle kasan tapahtumia. Aiemmin innostuin partioparaatista, mutta nykyisin innostun eniten metsäretkistä ja Lapin vaelluksista. Ne ovat intohimoni! Joka kesä olen mukana Lapin vaellusriparilla. Silloin vaelluskilometrejä tulee sata.

Unohtumaton messu

Luojan luoma luonto järvenrantoineen on tarjonnut mahdollisuuksia pitää partiomessuja myös ulkona.

– Partioviikolla pidettiin partiomessu Hervannan kirkon pihapiirissä Ahvenisjärven  rannalla. Partiomessua jäivät seuraamaan ohikulkevat lenkkeilijät, mummot, papat ja lapset. Tuntuu hienolta, että Jumala kohtaa luonnon keskellä messussa myös niitä ihmisiä, jotka eivät tienneet tulevansa messuun.

Mukana Yhteisvastuukeräyksessä

Tämän vuoden Yhteisvastuukeräyksessä partiolaisilla on ollut iso rooli. Maikku on ollut mukana luotsaamassa partiomessua yhdessä lippukuntansa kanssa sekä osallistunut talvitapahtumiin ja lipaskeräyksiin. Partiosta valittiin myös yksi johtaja YV:n suunnitteluryhmään seurakuntaan. Osa keräystuotoista menee partiolaisten projekteihin, joilla ennalta ehkäistään nuorten syrjäytymistä. Maikku kumppaneineen miettii parhaillaan, millaisia projekteja voisi toteuttaa.

– Yhteistyökumppaneita löytyy onneksi muun muassa Suomen muista Sepoista. Hyvät ideat syntyvät yhteistyössä.

Luonnossa myös vapaa-aikana

Vapaa-aikana Maikku lenkkeilee miehensä ja koiransa kanssa. Kolmesta lapsesta vielä yksi asuu kotona. Epäsäännöllisten työaikojen ja työajattomuuden takia harrastukset löytyvät luonnosta, kirjan äärestä ja käsitöiden parista.

– Viihdyn yksinäni luonnossa, siellä ajatukset saavat vaeltaa. Mökillä ulkotöitä tehdessä saa raitista ilmaa eikä fyysisestä ponnistelusta haittaakaan ole.

Teksti ja kuvat Eliisa Ala-Kuusisto