Ali-Löytyn perheen värikäs arki kantaa

59
5993

Hele Ali-Löytty ja tytär Sanni Sipilä pohtivat pihakeinussa tulevien kesien leirejä. Sunnuntai-illan rauha laskeutuu. Juuri nyt on aikaa kohtaamiselle.

– Kyllähän työ yhdistää meitä, kun tavataan. Lisäksi kun mies Heikki on kanttorina, on työ kirkossa jo elämäntapa. Perheen kolme lasta ovat jo maailmalla, mutta aikaa löytyy perheen lautapeliviikonlopuille, juhlapyhille ja yhdessä olemiselle, toteaa Akaan seurakunnassa nuorisotyötä tekevä Hele Ali-Löytty.

– Emme me aina puhu työasioista. Jos keskustelemme työstä, jaamme enemmänkin ideoi-ta. Äiti on melkeinpä minun henkilökohtainen mentorini. Vanhempien vaikutus kirkon työhön lähtemiseen oli varmasti tärkeä, ja olenhan polkenut läpi kaiken seurakunnassa partiota myöten, naurahtaa Jokioisten seurakunnan nuorisotyönohjaajana työskentelevä Sanni Sipilä.

– Minä saan Sannilta hyviä neuvoja. Hän on idearikas ja luova. Olen päättänyt antaa hänelle kaikki materiaalini. Kummitäti ehti antamaan jo saarnansa, Hele tietää.

Parasta työssä on…

Pitkän linjan nuorisotyön ammattilainen, jolle on myös partiotyö ollut sydäntä lähellä, sai aikoinaan vihkimyksen Pieksämäellä 1982. Tuo hetki on kantanut, ja työnsä kirkossa Hele on kokenut kutsumukseksi. Akaassa hän on ollut työssään 32 vuotta.

– Parasta tässä työssä ovat olleet lapset ja nuoret. Taaksepäin kun katsoo, onhan se melkoinen polku. Liikuttavaa on, kun entiset isot tuovat lapsiansa rippikouluun. Koen hienona myös sen, että olen saanut olla pitkään samalla paikkakunnalla. Olen nähnyt nuorten kasvun kaaren. On myös kannustavaa kuulla vanhemmilta, että työlläni on ollut heille merkitystä.

Seurakuntalaiset osallistumaan

Akaan seurakuntaan kuuluvat Toijalan, Kylmäkosken ja Viialan alueet. Jokioisten seurakunta toimii omana vireänä seurakuntana Forssan kupeessa. Hele Ali-Löytyn ja Sanni Sipilän ajatus viivähtää seurakuntalaisten osallistumiseen. Kirkosta erotaan liian heppoisin syin, ongelmaan tulisi löytää keinoja. Lisäksi yhteistyö koulujen ja järjestöjen kanssa ovat mahdollisuuksia. Molemmissa seurakunnissa yhteydet ovat hyvät, ja ne luovat pohjaa kohtaamisiin.

– Jokioisilla on tehty pitkään hyvää yhteistyötä koulujen kanssa monin tavoin. Ikäluokat ovat tuttuja, ja muun muassa rippikouluun tulevat nuoret tunnetaan hyvin. Aikuisten saaminen seurakuntaan ja myös erilaisiin vastuutehtäviin on hyvin ajankohtaista, parisen vuotta Jokioisilla työskennellyt Sanni kertoo.

Hele Ali-Löytyn mielestä seurakuntien työntekijöiden tulisi rohkaista nuoria ja aikuisia tarttumaan erilaisiin tehtäviin.

– Joissain työmuodoissa, kuten partiossa, on tarjolla luontevia, ihmisen kokoisia paikkoja kantaa vastuuta. Toki on syytä muistaa, etteivät kaikki halua toimia vastuutehtävissä. Mielekkäitä tehtäviä olisi tarjolla, kunhan osaisimme niihin kannustaa ja kysyä. Haaste on löytää toimintamuotoja, jotka ovat koko seurakunnan yhteisiä ja niille ominta, pohtii Hele.

Keinun vauhti ei pysähdy – eivätkä ideat äidin ja tyttären keskustelussa.

– Päivääkään en vaihtaisi pois, tämä on ollut minulle paras työ, heläyttää Hele Sannin säestäessä äitiään.

————————————————————————————————–

HELEN JA SANNIN IDEOITA NUORILLE JA AIKUISILLE
• toiminnalliset karaokeillat
• leirien valvonta- ja vetotehtävät
• keski-ikäisten leirit
• nyyttäripiknikit
• raamis- ja keskustelupiirit
• varttuneidenleirit ja retkipäivät
• hölkkä ja liikuntatapahtumat
• saunaillat

Teksti ja kuvat: Hannu Keränen