Kesän satoa

59
3843

Kesän leirit ovat takana ja useimmilla lomat jo pidettynä. Tämä vuonna lomarahatkin vielä maksettiin täysmääräisinä. Kesän alussa hiottiin loppuun kiky-sopimusta. Lopulta neuvottelutulokseen päästiin ja työmarkkinoita rauhoittava sopimus yli vuoden kestäneen pusertamisen jälkeen lopulta allekirjoitettiin.

Nyt pitäisi kaiken olla hyvin. Vaikka sopimus ei ole palkansaajille mitenkään mairea, on sopimuksen tie ainoa oikea tie. Rauha työmarkkinoilla on myös rauhaa yhteiskunnassa muutenkin. Tehdyn sopimuksen mukaan kaikkien sopijapuolien pitäisi olla parhaansa mukaan tyytyväisiä ja noudattaa sopimusta.

Kesä ei kuitenkaan ole tätä kirjoittaessa edes loppu, kun jo rahan vallan suunnasta alkaa kuulua soraääniä. Vaikka palkansaajien lompakolla käytiin sopimuksen myötä monin eri tavoin, se ei tunnu riittävän. Lisää ilmeisesti pitäisi nyhtää, vaikka nykyisilläkään palkoilla ei varsinkaan kasvukeskuksissa pärjätä ilman erilaisia tukia.

Tällä viikolla (34) Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson ehdotti heikennyksiä palkansaajille. Gustafssonin mukaan yhtenä keinona olisivat pienemmät palkat, joita voitaisiin täydentää sosiaaliturvalla. (MTV3 kotimaa 22.08.2016) Muutamaa viikkoa aiemmin kokoomuksesta ehdotettiin SuomiAreenassa sunnuntailisiin kajoamista. (MTV3 kotimaa 14.07.2016)

Tällaiset puheet edes ehdotuksina ovat varsin tympeitä ja suorastaan röyhkeitä. Vaikka tehdyt ehdotukset vähän yllättivät, eivät ne sentään sensaatioita ole. Ehdotukset ovat kaiketi linjassa ehdottajiensa arvojen kanssa. Ajankohta sen sijaan on outo. Jos eläisimme sopimuskauden loppua, voisi jopa olettaa, että vastaavilla ulostuloilla pedataan asemia neuvotteluihin.

Nyt tarvitaan kaikilta osapuolilta pelottelun sijaan tyytyväisyyttä tehtyyn sopimukseen, ja siinä pitäytymistä. Saatua yhteiskuntarauhaa ei kannata tuollaisilla avauksilla rikkoa. Tuollaisista ehdotuksista on lyhyt askel poliittisiin mielenilmauksiin, lakkoaseen väläyttelyyn ja pelon ilmapiirin lietsontaan. Toivottavasti nämä ehdotukset jäävät omaan arvoonsa eikä uusia tule.

KiKy-sopimusrauhaisaa syksyä!

Ilkka Kalliokoski
puheenjohtaja, KNT
ilkka.kalliokoski@evl.fi