Sairaanhoitaja-diakonissojen koulutusta Ivalossa

163
15135

Pakkaan autoani sunnuntaina Oulussa. Kaksi pääkalloa anatomian opetusta varten. Käsineitä ja injektioruiskuja hoitotyön simulaatioihin. Johdatus Raamattuun ja Lääkehoidon opas, oppikirjoja sivukirjastoon. Ja tietenkin lenkkarit ja tuulipuku tunturin iltalenkkiä varten!

Matka Ivalon etäkampukselle voi alkaa. Viidensadan kilometrin työmatka ottaa aikansa, joten on parempi startata ajoissa, että ehtii maanantai-aamuksi perille. Diakonia-ammattikorkeakoulu on aloittanut sairaanhoitaja-diakonissojen koulutuksen Ivalossa syksyllä 2015. Koulutukseen valittiin 15 opiskelijaa. Opiskelijoista suurimman osan kotipaikka on Rovaniemen pohjoispuolelta Norjan rajalle saakka. Koulutuksen tueksi on saatu myös ESR-rahoitteinen hanke, joka tukee opintoja ja yhteistyötä saamelaisalueella. Fyysisesti opetus Ivalossa tapahtuu yhteistyökumppanimme Saamelaisalueen koulutuskeskuksen tiloissa, Ivalojoen rannalla, kirkon takana.

Maailma näyttää toisenlaiselta Napapiirin tuolla puolen. Lapin luonnossa taitaa oikeasti olla taikaa. Aamu-aurinko Ivalojoella on häikäisevä ja iltakävelyt tunturimaisemissa ovat elämys. Päivän valo rytmittää olemista ja vaihtelevia luonnonolosuhteita ei voi olla huomaamatta.

Toimin Ivalossa lehtorina ja Sairaanhoitaja-diakonissakoulutus saamelaisalueella -hankkeen työntekijänä. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on tuoda sairaanhoitaja-diakonissakoulutukseen kulttuurisensitiivistä osaamista, jotta koulutuksesta valmistuneet voisivat toimia saamelaisalueella terveys- ja kirkonalan erityisosaajina. Koulutus on jo sisältänyt 15 opintopistettä saamenkielen ja -kulttuurin opintoja. Koko koulutuksen ajan kulttuurisensitiivistä oppimista integroidaan opintokokonaisuuksien sisältöihin.

Maanantaiaamuna koululle kokoontuu iloisesti poriseva joukko. Jälleennäkeminen on aina riemukas. Ivalossa järjestettävään koulutukseen sisältyy paljon etäluentoja ja opiskelijoiden itsenäistä ja ryhmätyöskentelyä. Monimuotokoulutus ja etäopetuksen käyttö ovat mahdollistaneet opiskelijoiden koulutukseen osallistumisen, sillä useimmat koulutuksessa mukana olevat käyvät työssä opintojen ohessa. Lähiopetusjaksolle kokoonnutaan 4–6 kertaa lukukaudessa. Viikon lähijakso sisältää opetusta sekä yhteisöllistä ”vielä jaksaa” -tsemppausta. Oman työn, perheen, opintojen ja pitkistä välimatkoista johtuvien haasteiden yhteenpunominen ei suju aina sutjakasti, joten vertaistuki on jotain, mitä ei voi mikään muu korvata. Se auttaa jaksamaan maaliin asti kolmen ja puolen vuoden urakan.

Koulutuksen vieminen etäkampukselle ei sujuisi ilman yhteistyötä paikallisten työelämän toimijoiden kanssa. Inarin seurakunta on tarjonnut upean oppimisympäristön kirkon alan opintoihin. Saamelaisalueen koulutuskeskuksen, Saamisosterin ja Saamelaiskäräjien toimijoiden kanssa tehdään saumattomasti yhteistyötä. Yhteisöllisyyden voima vie eteenpäin!

Eeva Mertaniemi,
lehtori, DIAK