Jaksaa jaksaa

0
2334

Tätä kirjoitettaessa hiihtoloma on Etelä-Suomessa juuri päättymässä. Monet perheet ovat suunnanneet lomalla joko lämpimään tai kylmään. Vaikkapa Teneriffalle varpaita meriveteen lilluttelemaan tai Tahkon lumelle lautailemaan tai ladulle luistelemaan. Yhtä kaikki, monelle hiihtoloma on aikaa yhdessä perheen kanssa ja irtiottoa arjesta.

Monelle nuorisotyönohjaajalle hiihtoloma tarkoittaa kiireistä työviikkoa. Joko ollaan rippileirillä, tai sitten tyttöjen ja poikien kanssa leireilemässä. Leirillä ei tunteja lasketa. Päivät eivät pitene kuudella minuutilla tai leiriviikko puolella tunnilla. Leirillä ollessa ei myöskään rentouduta perheen kanssa. Sen aika koittaa toisaalla.

Leirityön moninaisuudesta ja vaativuudesta tiedämme me sitä tekevät. Pitää taitaa ja hoitaa montaa asiaa ennen leiriä, sen aikana ja sen jälkeen. Leirityön korvaukset vain eivät vastaa työn raskautta, vaikka leirityö parhaillaan onkin mukavaa ja palkitsevaa. Usein paras palkinto ei tule työnantajalta, vaan lapsilta ja nuorilta. Naurava ja laulava lauma bussissa kertoo onnistumisesta.

Eräässä seurakunnassa oli pitkään käytäntö, että kun täyttää 60 vuotta, ei tarvitse tehdä rippileirityötä. Tämä ratkaisu tosin koski vain seurakunnassa työskenteleviä pappeja. Nuorisotyönohjaajille ei liene tarjolla työn keventämistä ikävuosien karttuessa. Omalta osaltani tiedän, että siellä minä seison leirillä lasten kiipeilypuuna vielä yli 60-vuotiaana, jos muuten saan jatkaa tässä työssä.

Olen työskennellyt Espoossa nuorisotyönohjaajana 25 vuotta. Tuona aikana Espoossa ei ole ollut kovin montaa nuorisotyönohjaajan virasta eläkkeelle jäänyttä. Ajattelen, että se kertoo osaltaan nuorisotyön vaativuudesta ja kuluttavuudesta. Olisi hienoa jos työssämme iän karttuessa olisi mahdollista muuttaa tehtävänkuvaa niin, että nuorisotyönohjaajan työstä jäätäisiin useammin eläkkeelle.

En vielä ajattele eläkkeelle jäämistä. Siihen on vielä sen verran aikaa, että nähtäväksi jää, mikä eläkeikä tulevaisuudessa on ja minkä suuruista eläkettä tulen saamaan. Entä pystytäänkö meidän jokaisen tehtävänkuvaa tulevaisuudessa sopeuttamaan tarpeen vaatiessa sellaiseksi, että jaksaisimme tehdä tätä maailman upeinta työtä tulevat vuodet?

Orastavan kevään iloa ja valoa sinulle kasvatuksen asiantuntija ja voimia työhösi.

Ilkka Kalliokoski
puheenjohtaja, KNT
ilkka.kalliokoski@evl.fi