Motivoidaan enemmän – sählätään vähemmän

0
2181

Nopein tapa lisätä resursseja on sähläämisen vähentäminen, sillä turhan työn osuus on tyypillisesti 15–20 prosenttia työajasta, toteaa asiaa tutkinut Marko Kesti. Sähläämistä 20 prosenttia? Siihen verrattuna 24 tunnin lisäys vuosityöaikaan on aika heppoista heinää.

Paras keino paremman laadun, tuottavuuden ja toimintakapasiteetin kehittämisessä on henkilöstön kokemusperäisen tietotaidon kuuleminen ja hyödyntäminen. Työntekijät ovat työnsä par-haita asiantuntijoi-ta, ja heillä on paljon kehittämisajatuksia.

Kilpailukykysopimuksessa piden-nettiin työaikaa keskimäärin 24 tunnilla ansiotason muuttumatta. Määrällisesti se ei ole kovin paljon, jos sitä peilataan työn hyvän suunnittelun, työmotivaation ja innostuneen työotteen antamaan hyötyyn. Työnantajan ja esimiehen kannattaakin keskittää huomio siihen, miten innostumiseen työpaikoilla suhtaudutaan. Miten pieni hehku saadaan roihuamaan? Miten innostumista ruokitaan?

Tuo 24 tunnin lisäys hengelliseen työajattomaan työhön on kuin neliön tunkemista ympyrään, mutta eivätköhän fiksut ihmiset keksi fiksuja paikallisia ratkaisuja. Lähinnä Kehä kolmosen sisäpuolella on kuulunut kaikuja, että kirkkoherrat kartellimaisesti ovat tulleet työntekijäkokouksiin ja ilmoittaneet, että hengellisille työajattomille työntekijöille lisäys hoidetaan kolmena kokonaisena lisäpäivänä. Työnantajalla on tähän oikeus. Voidaan myös kysyä, kuinka huonosti asia halutaan hoitaa? Määräämällä saadaan aikaiseksi vain työmotivaation laskua ja korpeentuneita työntekijöitä sekä kiusaus ”hyvittää” asia toisaalla.

Työajan pidennys voidaan käyttää myös seurakunnan työn laadun ja toiminnan kehittämiseen sekä työntekijöiden jaksamisen edistämiseen. Keskeistä asiantuntijatyössä on työntekijöiden motivaation ja osaamisen johtaminen. Toivottavasti maakunnista tulee Kehä kolmosen sisällekin – vaikka resiinalla – oivallus motivoivasta johtamisesta 24 tunnin asiassa.

Työajattomilla hengellisillä työntekijöillä on jo nyt 6–8 työpäivää vuodessa työajallisia työntekijöitä enemmän. Keskustellen saavutetaan onnistuneita ratkaisuja.

Tiina Laine
toiminnanjohtaja, Dtl
tiina.laine@dtl.fi