Vaikea puheenaihe

0
2682

Kaikesta ei ole helppo puhua. Välttelemme ja kiertelemme, kun aiheena on rakastuminen, palkan noston ehdottaminen tai urakehitys. Yksi vaikea puheenaihe tänä päivänä on myös eläkkeelle siirtyminen. Uusi työeläkejärjestelmä tuli voimaan tämän vuoden alussa. Työssä pitää jaksaa aiempaa pitempään. Eläkeikä nousee vaiheittain. Se alkaa nousta portaittain 1955 syntyneistä alkaen. Heidän eläkeikänsä on 63 vuotta 3 kuukautta. Eläkeikä nousee kolmella kuukaudella vuodessa, kunnes eläkeikä on 65 vuotta.

Tämän päivän työelämäslogan on, että kuusikymppinen on uusi nelikymppinen. Työelämässä pitäisi jaksaa pitempään, mutta ihmisten elämäntilanteet ovat kovin erilaisia. Toiset kokevat, että he jaksavat tehdä töitä vielä vuosia vanhuuseläkeiän saavuttamisen jälkeen. Toisten elämäntilanne ei mahdollista eläkkeelle jäämistä.

Työntekijä on se, joka tekee aloitteen siitä, milloin hän jää eläkkeelle. Ei työantaja. Virkasuhteiset voivat olla töissä aina 70 ikävuoteen saakka. Tämä haastaa siihen, että eläköitymisestä tulee oppia puhumaan puolin ja toisin. Työnantaja ei voi kysyä työntekijältä, milloin hän aikoo jäädä eläkkeelle. Työntekijän ei tarvitse kertoa eläkkeelle jäännistä kuin viimeistään kaksi kuukautta ennen. Hyvää toimintakulttuuria ja työhyvinvointia luodaan sillä, että puolin ja toisin ymmärretään toisten intressit ja velvoitteet, ja silti osataan puhua asiasta molemmin puolista kunnioitusta osoittaen.

Arja Lusa
toiminnanjohtaja, KNT
arja.lusa@knt.fi