Terveisiä nuorilta!

0
3014

Kulunut kevät on ollut varsin rikas opinnoissani. Keväällä opiskelimme kirkon nuorisotyöntekijän asiantuntijuutta ja tehtäväksi tuli antaa vaikuttamisen mahdollisuus siihen, millaista toimintaa seurakunnassa toivotaan järjestettävän. Kohderyhmäni oli nuoret ja nuoret aikuiset. Tein tehtävän Uskovaiset nuoret -Facebook-ryhmässä, jossa on noin 12 000 nuorta. Kysyin millaista toimintaa he haluaisivat ja millaista toiminnan pitäisi olla, että he viihtyisivät. Tässä on toiveita suoraan noin 60 nuorelta. Kannattaa painaa muistiin.

Toivomukset suosituimmasta alkaen: raamattuopetuksia, raamattupiirejä, matalankynnyksen toimintaa, nuorteniltoja, bibliodraamaa ja improvisaatiota, nuoret osallisina, vastuunkantamista, ystäviä, hyväksyntää, hengellisyyden jakamista, leirejä, rukoushetkiä, nuorten aikuisten iltoja, kuoroja ja pelailua. Avaan seuraavaksi näistä muutamista toiveista tärkeimpiä teemoja, jotka nousivat kommenteista.

Ensimmäinen kommentti alkoi näin: ”Ihanaa, että joku kysyy”. Pitäisikö meidän siis kysyä nuorilta enemmänkin sitä, mitä he haluavat? Ehdottomasti kyllä. On tärkeää osallistaa nuoria ja tehdä toimintaa heidän näköisekseen. Nuorten osallisuus ja kuulluksi tuleminen ovat nuorille itselleen merkittäviä asioita.

Nuoret janoavat Raamatun opetusta ja lukemista. Ei pelkästään siksi, että kristityille Raamattu on tärkeä, vaan myös siksi, että siitä kaivataan opetusta ja saadaan voimaa jokapäiväiseen elämään. Myös huumori ja rentous toiminnassa olivat nuorille suurena toiveena, jotta toiminta ei olisi liian jäykkää.

Kaipuuna oli yksinkertaisesti toiminnan järjestäminen, sillä nuorille ja perheettömille ei välttämättä ollut mitään toimintaa seurakunnassa. Huolenaiheena oli tiettyjen ikäluokkien pysyminen seurakunnassa. Nuorilta tuli suoraa palautetta, että mitä virkaa meillä työntekijöillä on, jos emme mahdollista nuorille toimintaa?

Koskettavin toiveista oli, että nuori hyväksyttäisiin itsenään, eikä häntä hyljeksittäisi ulkonäön vuoksi. Kyseinen nuori ei ole vielä löytänyt seurakuntaa, sillä hän arastelee lähteä mukaan tuomitsemisen pelossa. Työntekijän on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että jokaisella olisi hyvä ja turvallinen olo. Nuoret kaipaavat nykypäivänä suuresti hyväksyntää ja rakkautta.

Siunausta työhösi. Anna nuortesi vaikuttaa.

Janna Renko
Kirkon nuorisotyöntekijöiden liiton opiskelijahallitus,
puheenjohtaja