Elämänhallinnan paradoksi

0
1909

Elämä on jatkuva tapahtumien ketju ja mysteeri. Hetken kun erehdyt luulemaan, että elämä on hallinnassa, tulee yllättävä muutos, joka voi muuttaa kaiken. Silti ihmisen tehtävä on yrittää tavoittaa elämänhallintaa, jossa työn, sosiaalisen aseman, asumisen, terveyden, työkyvyn ja muut elämisen voimavarat ovat käytössä ja tasapainossa.

Elämänhallinnassa on ymmärrettävä elämää kokonaisuutena. Vaikka aikaa ei voi hallita, voimme hallita valintojamme ajassa. Ennakointi on aktiivista toimintaa työhyvinvoinnin saavuttamisessa. Esimiehen kannattaa tarkkailla hiljaisia signaaleja. Omalle jaksamiselle tulee sokeaksi, sanoo Kevan työelämäasiantuntija Eija-Maria Gerlander. Suuntaa siis energiasi siihen, mikä on todella tärkeää ja mihin syvästi uskot.

Työterveyspsykologi Minna Kauppi sanoo haastattelussa, että aivoissa tapahtuu yksi asia kerrallaan. Kun yritämme tehdä monia tehtäviä samanaikaisesti, toimimme luontoa vastaan. Miten armollista. Tehokkuuspyrkimyksille ja hallinnan saavuttamiselle on luonnon asettamat rajat aivoissa.

Arja Lusa
toiminnanjohtaja, KNT
arja.lusa@knt.fi