Kultaiset kelpoisuudet

0
1974

Olipa kerran Auringonlaskun seurakunta. Päälliköllä työntekijöinä erilaisia veijareita, osa suuressakin suosiossa, osa vähän aristeli suurta päällikköä. Kuiskuttelivat, että heillä tehdään kummia auringonlaskun asioita. Tekijäjoukossa oli monenmoista osaamista. Yhdellä veijarikullalla oli rakennusmestarin ja lähihoitajan koulutukset. Siinäpä kelpo ”diakoniatyöntekijä”, mietti päällikkö, toisinaan korjaa seinää ja toisinaan ihmistä. Moniosaajille on seurakunnassa tilausta! Ryhtyivät tuhannen työn rakennusmestari-diakonian viran perustamistoimiin. Valittipa muuan valpas seurakuntalainen viran perustamisasiasta hallinto-oikeuteen, joka määräsi hankkeeseen toimenpidekiellon. Tästä suuri päällikkö Auringonlaskun seurakunnassa ei ollut moksiskaan, vaan perusti vähän toisenlaisen seurakuntatyöntekijän viran, joka sopivasti tekee sitä ja tätä. Kiirekin oli, jotta ehditään ennen kuin uudet kelpoisuusehdot astuisivat voimaan. Sadut tapaavat päättyä onnellisesti, niin tämäkin stoori. Työllistettiinhän tässä! Kelpoisuusehdot ja diakonian osaaminen – niistäpä viis?

Onneksi 1.9.2017 astuivat voimaan kirkkohallituksen täysistunnon hyväksymät laajennetut kelpoisuusehdot. Kiitos niistä. Ne noudattavat pääosin JUKOn ajamaa koulutusta arvostavaa linjaa. Diakonian viranhaltijalta vaaditaan tutkinnoista sosionomi (AMK) tai sairaanhoitaja (AMK), nuorisotyönohjaajalta sosionomi (AMK) tai yhteisöpedagogi (AMK). Lisäksi tutkinnoissa tulee olla 90 opintopistettä kirkollisia opintoja. Kelpoisuusehtoja edellytetään myös diakonia-ja nuorisotyötä pääasiallisena tehtävänään tekevältä. Tämä hyvä! Kirkkohallituksen tai piispainkokouksen aikaisempien päätösten mukaisen tutkinnon suorittanut on edelleen kelpoinen virkoihin.

Lähetyksen ja kansainvälisen työn ohjaajan ja lähetyssihteerin tehtävään kelpoistaa ”muu soveltuva korkeakoulututkinto”. Tutkinto, joka kelpoistaa diakonian, nuorisotyönohjaajan tai varhaiskasvatuksen ohjaajan virkaan vaatii lisäksi lähetyksen ja kansainvälisen diakonian opintoja 8 op. Päätös on tulkittavissa niin, että esim. lähetystyössä ollut diakonia- tai nuorisotyönohjaaja on kelpoinen hakemaan sairaanhoitaja (AMK) tai sosionomi (AMK) tutkinnoillaan ko. tehtävää, muttei kirkollisen tutkintonsa kanssa. Näin ainakin nyt, mikäli päätös ei muutu. Sinänsä lisäopiskelu on kaikille aina suositeltavaa.

Kelpoisuusehtoja ei ole tehty kiusaksi, rakenteita jäykistäväksi riesaksi. Ne ovat välttämättömiä osaamisen minimitason varmistajia. Työn laatua varmistetaan lisäksi perehdytyksellä ja johtamisella. Seurakuntatyössä ollaan tekemisissä henkisesti kuormittuneiden ja monin tavoin haavoittuneiden ihmisten kanssa. Työssä tarvitaan ammatillista osaamista ja jatkuvaa oppimista. Pinnallinen touhottaminen ei tuo pitkäkestoista arvoa yhteisölle. Saippuakupla näyttää hetken kauniilta ja sitten – buff!

Kelpoisuusehdot perustuvat ammattien vaatimuksiin. Pidetään huolta osaamisesta.

Tiina Laine
toiminnanjohtaja, Dtl
tiina.laine@dtl.fi