Katse boxin ulkopuolelle

0
1910

Ay-liikettä moititaan usein, että se on linnoittautunut puolustusasemiin. Totta kai näin, koska saavutettuja etuja on oikeus puolustaa.

Yhteiskunta ja työmarkkinat ovat muuttuneet, joten keskusteluun on tuotava myös uusia toimintaympäristön tunnistavia ja tulevaisuutta rakentavia näkökulmia. On uskallettava katsoa boxin ulkopuolelta, miltä oma toiminta näyttää. On uskallettava katsoa boxin ulkopuolelle ja rohkeasti tehtävä uusia avauksia.

Kasvatuksen ja diakoniatyön asiantuntijoilla on yllättävän usein myös toisen alan tutkinto. Kun seurakuntatyö on tähän saakka ollut tiiviisti oman ammatin ja tehtäväkuvan mukaan rajattua, tulevaisuudessa muu osaaminen on syytä tuoda tarjolle ja näkyväksi. Se voi olla ratkaisevaa, jotta työalojen virat saadaan turvattua.

Lapuan hiippakunnassa on tukipalveluiden tuottamisessa luotu kirkon toimintaympäristössä jotain aivan uutta. Neljän seurakunnan taloustoimistot on yhdistetty ilman seurakuntaliitoksia ja ilman kuntarajoja. Tämänkaltaista ajattelua ja toimenpiteitä tarvitaan lisää.

Satavuotiaan Suomen menestystarinassa on monta juurta. Yksi niistä on me-henki ja toinen se, että vaikeuksien keskellä ei ole jääty tuleen makaamaan. Tässä tarvitaan nyt Tuntemattoman sotilaan kapteeni Kaarnan asennetta ja huomiota, kun hän näkee suossa makaavat sotilaat: ”Ei sotaa näin käydä. Mennään tuon suon yli, että heilahtaa”. (Laine 1955).

Arja Lusa
toiminnanjohtaja, KNT
arja.lusa@knt.fi