Somevideo houkuttelee vaaleihin

0
1881

Akava on tänä vuonna ensimmäistä kertaa rahoittamassa seurakuntavaalivideota. Sitä tekemässä ja videota kuvaamassa on Tamora muutosmuotoilu Oy:n toimitusjohtaja Tom Hagelberg.

Tom Hagelberg näkee, että yhteiskunnan digitalisaatio liittyy vahvasti siihen, miksi tätä seurakuntavaalivideota ollaan tekemässä. Videoiden tekeminen on painottunut fyysisesti lähinnä pääkaupunkiseudulle, mutta Hagelberg korostaa, että projekti koskee ja kattaa kuitenkin koko Suomen aivan kuten seurakuntavaalitkin. Hagelbergin työskentelyote videon tekemisessä on luovaa ja heittäytyvää, eikä hänellä ole käsikirjoitusta. Hän kokeilee ja katsoo, mitä syntyy.

– Video saattaa muuttua matkan varrella. Ensimmäinen versio ei välttämättä olekaan se lopullinen, Hagelberg sanoo.

Tavoitteita ja näkökulmia

Akavan rahoittaman videon kantava teema on ”Minun kirkkoni on hyvä työpaikka”. Tavoitteena on kertoa työhyvinvoinnista ja painottaa, että seurakuntavaaleissa voi vaikuttaa siihen, että työn tekemisen ehdot ovat kunnossa.

– Videoilla halutaan tehdä näkyväksi, että kirkko on vakavasti otettava työnantaja. Kirkon ja seurakuntien työllä pitää voida elättää itsensä ja perheensä niin, että palkka olisi kohtuullinen suhteutettuna työhön ja työaikaan, Hagelberg sanoo.

Video muistuttaa, että kirkon ydintehtävä ei ole muuttumassa ja että sitä toteuttavat edelleen kirkon työntekijät. Huomiota halutaan kiinnittää myös työajattomaan työhön ja työajan käsitteeseen seurakunnissa.

– Kirkon työhön liittyvät vahvasti virkavaatteet. Videolla halutaan avata ovet näiden virkavaatteisiin pukeutuneiden työntekijöiden työhön. Työnantajina seurakunnissa ovat tavallaan kaikki seurakuntalaiset, ja tätä näkökulmaa on ajateltu hyödyntää videon sisällössä, Hagelberg lisää.

Käyttötarkoitus ja kohderyhmä

Video on tarkoitettu Akavan jäsenjärjestöjen viestintään. Tarkoituksena on aktivoida jäseniä asettumaan ehdolle ja äänestämään seurakuntavaaleissa. Videon on tarkoitus toimia muun muassa Facebookissa, Youtube-jakeluna, sekä verkkosivuilla. Mahdollisesti myös Instagramiin tulee lyhyt otos. Video koostetaan monesta lyhyestä videoklipistä ehdokasasettelun tueksi.

Videon kohderyhmänä ovat ensisijaisesti Akavan jäsenjärjestöjen jäsenviestinnän kautta tavoitettavat akavalaiset jäsenet. Se on tarkoitettu kuitenkin kaikille, jotka ovat vaaleista kiinnostuneita.


MUISTATHAN ÄÄNESTÄÄ

Seurakuntavaaleissa valittavat luottamushenkilöt päättävät muun muassa siitä, keitä valitaan seurakunnan työntekijöiksi, minkälaista toimintaa järjestetään, ketä autetaan ja niin edelleen.

He päättävät myös monista keskeisistä seurakunnan ja seurakuntayhtymän asioista, esimerkiksi seurakunnan kirkollisveroprosentista, talousarvioista ja tilojen käytöstä.

Kannattaa siis äänestää vaaleissa.


Seurakuntavaalit

• Vaalipäivä 18.11.2018 

• Ehdokasasettelu päättyy 17.9.2018 

• Ennakkoäänestys 6.-10.11.2018 

• Seurakuntavaalit toimitetaan neljän vuoden välein. Marraskuussa valitaan 400 seurakuntaan yhteensä noin 9000 uutta luottamushenkilöä. 

• Kirkon työntekijöille suunnattu seurakuntavaalien verkkosivusto löytyy osoitteesta info.seurakuntavaalit.fi

• Seurakuntavaaleissa saavat äänestää viimeistään vaalipäivänä 16 vuotta täyttävät evankelisluterilaisen kirkon jäsenet.


5 valtakunnallista vaaliteemaa

Vaalivuoden aikana on tarkoitus herätellä ajatuksia ja keskustelua viidellä eri vaaliteemalla:

Minun kirkkoni
1 uskoo
2 toivoo
3 rakastaa
4 on lähellä
5 uudistuu


Lähteet: www.sakasti.evl.fi, www.seurakuntavaalit.fi

Teksti ja kuva Tanja Puhakka