Valaise vallaton

0
2733

Tampereeltako se alkoi tuomiokapitulin muuttaessa diakoniasihteerin viran asiantuntijaksi, jonka työn painopiste on johtamisen tukeminen? Siitäkö alkoi tuomiokapitulien diakonian asiantuntijuuden alasajo? Kuopion viransijaisuuteen ei palkattu diakonian asiantuntijaa, Helsingissä diakoniaa ei ole osoitettu kenellekään ja Turussakin diakonian asiantuntijan työn sisältöä ollaan muuttamassa. Viranhaltijan vaihtuessa aikanaan ei Turkuun palkattaisi diakonian asiantuntijaa. Näin kerrotaan,jos järki ei voita.

Poissa silmistä, poissa mielistä. Yksittäisistä päätöksistä muodostui vuodessa, parissa tyhjiö ja diakonian asiantuntijuus katosi osasta tuomiokapituleja. Kirkon valmistautuessa maakuntayhteistyöhön luontevia toimijoita sote-asioissa ovat kapitulien diakonian asiantuntijat, siksi tätä vastuualuetta tulee vahvistaa, ei heikentää. Virkaleikkauksien vaikutukset ovat monistuessaan dramaattisia.

Diakonia on vapaaehtoisten ohjaamista, mutta myös ammatillista osaamista vaativaa, korjaavaa auttamista. Jeesus ei sanonut apua pyytävälle: ”Sorry, menehän nyt osallistamaan itsesi, minä tässä ohjaan muutosta ja hoidan verkostoja”.

Yksittäisen ihmisen kysymykset luovat tietopohjan myös vaikuttamistyölle. Vuoden 2018 diakoniatyöntekijällä on kädet syvällä savessa. Onnea Ulla Taipale työstäsi maahanmuuttajien ja kirkon uskottavuuden puolesta.

Nuorisotyönohjaajien ja diakoniatyöntekijöiden on aina pitänyt kertoa työstään aktiivisesti johdolle ja luottamushenkilöille. Valaistavaa sarkaa riittää syksyn pimeydessä ja kevään valossa.

Teksti Tiina Laine
Kuva Ruusukuva