Luottokelpoinen

0
1826

Synonyymisanakirjassa luottaa, luottamus, luottavainen ja luotto ovat yhtä kuin uskoa, usko, sinisilmäinen ja vippi. Tästä voisi halutessaan tehdä monenlaisia ajatusleikkejä.

Liitoissa on kunnia-asia, että neuvotellen sovitusta pidetään kiinni, koska huomennakin neuvotellaan. Tänä syksynä maan hallituksen ja ay-liikkeen välillä on sanottu luottamuksen olleen ohutta. Luottamuspula on näkynyt työmarkkinakentän levottomuutena, ja sopimuspaperien viimeisinkin versio on luettu suurennuslasilla.

Luottamuksesta on kyse myös luottamusmiehen tehtävässä. Vastavalitut luottamusmiehet ovat saaneet valtakirjan toimia paikallisesti JUKOlaisten edunvalvojana ja puolustajana. Tervetuloa luottamusmiehet! Olette ay-liikkeen kurkihirsiä.

Kirkossa käytiin marraskuussa myös seurakuntavaalit, joissa valittiin uudet luottamushenkilöt. Olin ensimmäistä kertaa mukana, prosessi oli opettavainen. Hämmentävää oli ehdokkaiden puheessa vilisevä vastakkainasettelu suhteessa työntekijöihin. Kun aikansa vastakkainasettelua on hoettu, se on vahvistanut vastakkain olemisen olettamaa ja elää omaa omituista todellisuuttaan peikkojen yössä.

On aika avata ovia ja vahvistaa todellisuutta, jossa luottamusaseman saaneet toimivat työntekijöiden kanssa yhdessä yhteiseksi parhaaksi.

Olkaamme siis luottokelpoisia.

Levollista juhla-aikaa

Tiina Laine
toiminnanjohtaja, Dtl
tiina.laine@dtl.fi

Kuva Liisa Takala (kuvaa käytetty Talentia-lehdessä 2018)