Tyynelän tallilla voi kohdata Heidin ja hevoset

0
1799

Eläinten ja luonnon kautta oivaltaa elämästä yllätyksellisiä asioita. Näin sanoo Heidi Kotilainen, jonka työpaikka on maatilalla Luontohyvinvointikeskus Tyynelässä.

Unelma tehdä nuorisotyötä hevosten avulla käynnistyi vuonna 2011, kun sosionomi (AMK)-nuorisotyönohjaaja Heidi Kotilainen kuuli Ristinkantajat-yhdistyksestä. Sotkamossa toimiva yhdistys edistää hyvinvointia luonnon, eläinten, käsillä tekemisen ja maaseutuympäristön avulla.

– Kuten nimikin sanoo, yhdistys haluaa olla kantamassa läheisten ristejä ja taakkoja elämän vaikeissa hetkissä, Kotilainen sanoo.

Työn parhaimpia puolia on itsenäisyys ja se, että työ on helposti sovitettavissa lapsiperheen elämään. Ja tietysti eläimet ja luonto yhdistettynä kaikkeen toimintaan.

– Voin hyödyntää sosiaalipedagogista osaamista, jota olen saanut seurakuntatyössä. Olen kouluttautunut myös sosiaalipedagogiseksi hevostoiminnanohjaajaksi sekä HeLMi-hevosavusteiseksi mindfulness-ohjaajaksi. Käyn parhaillaan luontoavusteista mindfulness-ohjaajakoulutusta ja suoritan myös sosionomi (YAMK)-tutkintoa Savonian ammattikorkeakoulussa, Kotilainen kertoo.

Työparina hevonen tai kissa

Hän on ohjaajana erilaisissa ryhmissä ja kursseilla, joissa etsitään työkaluja stressin lievittämiseen, opetellaan rauhoittumaan ja olemaan paremmin läsnä sekä hyödynnetään tutkittua tietoa luonnon ja eläinten hyvinvointivaikutuksista. Työparina on usein hevonen tai tallin kissa.

– Toiminnassa hyödynnetään eläinten hyvinvointiin liittyviä asioita. Hevoset nukkuvat ja valvovat, juovat ja syövät ja talli pitää siivota päivittäin. Ihmisenkin perustarpeet ovat samanlaisia. Fyysinen tekeminen lisää hyvää oloa monelle asiakkaalle. Joskus hiljennetään tahtia ja loikoillaan hevosen selässä lämpimän viltin alla, Kotilainen kertoo voimaannuttavista kokemuksista työssään.

Kuin äidin kohdussa

Työhön kuuluu myös luentoja, koulutusta ja tyky-toiminnan järjestämistä maatilan erilaisissa aktiviteeteissa. Elämykselliset kärry- ja rekiajelut sekä rohkeusratsastus sopivat perheille ja erilaisille porukoille.

– Näen työssäni hevosen rauhoittavan vaikutuksen ylivilkkaassa lapsessa. Hevosella sanotaan olevan peilisoluja, joten se on kovin herkkä aistimaan erilaisia tunteita ja esimerkiksi stressiä. Hevosen selässä voi rentoutua kuunnellen sen hengitystä ja tuntien eläimen lämmön ja elimistön äänet. Sitä voi verrata jopa äidin kohdussa olemiseen ja valtavaan turvallisuuden kokemiseen.

Monenlaista yhteistyötä

Ristinkantajat ry tekee varainkeruuta pienin resurssein ja eroaa näin seurakunnan nuorisotyöstä. Toiminnanohjaajalle se tietää paperien kirjoittamista ja rahoituksien hakuaikojen seurantaa.

Yhdistyksen työssä on myös yrittäjyyden elementtejä, sillä Ristinkantajat myy ammatillisen tukihenkilötoiminnan palvelujaan sosiaali- ja terveyspuolelle avopuolen tukitoimiksi.

Ristinkantaja ry:n toiminta nivoutuu Sotkamon seurakunnan nuorisotyöhön, mikä turvaa yhdistyksen taloutta ja vakiinnuttaa toimintaa pitkäjänteiseksi.

Muita yhteistyötoimijoita ovat Kirkkohallitus, Sotkamon kunta, Sotkamon saappaan tuki ry, Sininauhaliitto sekä Versova Puu ry.

– Verkostoituminen ja tuen saaminen on todella tärkeää. Olemme niin pieni toimija, että kaikki tuki otetaan ilolla vastaan, Kotilainen sanoo.

Lisätietoa: Ristinkantajat ry 
www.ristinkantajat.fi
Luontohyvinvointikeskus Tyynelä www.luontohyvinvointi.fi 
Instagram: Luontohyvinvointi 
info@luontohyvinvointi.fi

Teksti  Eliisa Ala-Kuusisto 
Kuva Hannu Keränen