Ikäihmisten parhaaksi

0
2087

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa panostetaan diakoniseen vanhustyöhön.

Hämeenlinnaan muutetaan eläkepäiviksi, ja kaupungin alueella asuukin paljon ikäihmisiä. Neljännes seurakunnan väkimäärästä on yli 65-vuotiaita.

Seurakunnassa tämä on huomioitu diakoniatyön strategiassa siten, että kolme diakoniatyöntekijää keskittyy pelkästään vanhustyöhön. Hoivayksiköissä käydään säännöllisesti.

– Viime joulukuussa tuli kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun diakoniatyöhön tuli kolmas vanhustyöhön painottuva virka, ja viisi vuotta sitten saimme myös toisen diakoniapapin työpariksi hoivakotityöhön, hoivayksikkötyön diakoniatyöntekijä Seija Puusaari kertoo.

Riitta Savander ja Vaula Risku
kohtaavat työssään ikäihmisten
elämänkokemusta ja viisautta.

Yksinäisyys näkyy kotikäynneillä

Kuukausittain pidetään papin kanssa hartauksia ja kerran kaudessa vietetään ehtoollista jokaisessa yksikössä.

– Alueellamme on 18 hoivakotia, ja näissä on asukkaita noin 800. Olennaisinta on viedä kirkko heidän luokse, jotka eivät itse enää jaksa ja voi lähteä kirkkoon, Puusari pohtii.

Diakoniatyöntekijä Riitta Savanderin tehtävänkuvaan kuuluvat kotikäynnit ja yhteydenpito 85 vuotta täyttäneisiin. Kotikäynneillä kohdataan yksinäisimmät vanhukset.

– Seurakunnasta lähetetään jokaiselle 85-vuotiaalle kirje, ja muutaman päivän päästä soitetaan ja kysytään, haluaako vanhus diakoniatyöntekijän tervehdyskäynnille. Näin saadaan kartoitettua yksi kokonainen ikäluokka. Muille ikäluokille järjestetään yhteisiä juhlia tai papit käyvät onnittelemassa heitä, Savander kertoo.

Yhteistyötä ja verkostoitumista tarvitaan ikäihmisten asiakasohjausyksikön kanssa, kun vanhuksella on vaikeuksia taloudellisissa asioissa.

Etsivää ja löytävää vanhustyötä

IkäArvokas-hanke (2018-2021) on Kirkkopalvelujen ja Oulun Diakonissalaitoksen Säätiön projekti, jolla halutaan levittää etsivän ja löytävän vanhustyön mallia yli 65-vuotiaille. Hankkeeseen on palkattu vuodeksi määräaikainen diakoniatyöntekijä.

– Olemme jakaneet tuhat yhteydenottokorttia ympäri kaupunkia mm. apteekkeihin, kirjastoon ja taksinkuljettajille. Korteissa kysytään, kokeeko henkilö olonsa yksinäiseksi, turvattomaksi ja vaikeaksi. Korttiin voi kirjoittaa yhteystiedot ja postittaa sen maksutta diakoniakeskukseen, josta otetaan yhteyttä kahden viikon sisällä kortin saapumisesta, Savander kertoo.

Diakoniatyössä ”hoksauta minut” -malli on koettu hyväksi työkaluksi.

– Myös omainen tai vaikkapa naapuri voi antaa kortin ikäihmiselle, josta on huolissaan ja joka voisi saada apua vaikkapa seurakunnan alueella tarjolla olevista ruokailuista ja muista palveluista, Savander miettii.

Leiri- ja retkipäiviä

Kokoavasta vanhusten ryhmätoiminnasta vastaava diakoniatyöntekijä Vaula Risku on mukana jokaisessa yhdeksässä kerhossa ainakin kerran kaudessa.

– Tehtäväni on luotsata, pitää yhteyttä kerhoemäntiin ja -isäntiin sekä järjestää kerran vuodessa heille kiitosretki, Risku kertoo.

Kesäisin järjestetään leppoisia leiripäiviä ja virkistystä leirikeskuksessa. Myös hoivakotien asukkaita kutsutaan leiripäiviin mukaan. Ne ovat odotettuja kesän kohokohtia monelle. Hyvin suosittuja ovat myös vanhusten vuokratalojen asukkaille järjestetyt retkipäivät.

Lisätietoja: www.kirkkopalvelut.fi/ika-arvokas, diakonia.hameenlinna@evl.fi

Teksti ja kuvat Eliisa Ala-Kuusisto