Voimaa harrastuksista

0
1735

Tanssi, kuoro, teatteri, kerhon-ohjaus, taide ja kulttuuri. Minulla on ollut hauskoja harrastuksia, jotka valitettavasti ovat jääneet menneisyyteen. Muutin Helsinkiin puolitoista vuotta sitten, ja läheisten ihmisten lisäksi kotipaikkakunnalle jäi harrastustoiminta. Läheisiäni käyn tapaamassa, mutta viikoittaiset harrastukset jäivät elämästä. Opiskelijana minulla ei ole mahdollisuuksia kulkea junalla harrastuksiin viikoittain.

Minulle on joskus hankalaa aloittaa uusia asioita, ja siksi harrastuksen löytäminen Helsingistä oli vaivalloista. Vuoden verran arkeni koostui koulusta, ihmissuhteista, Netflixistä, ja no, kotona olemisesta. Mielestäni näissä asioissa ei ole vikaa, mutta kaipasin jotain muuta, rutiininomaista mielekästä tekemistä.

Viime tammikuussa ryhdyin tutkailemaan harrastusmahdollisuuksia. 

Ohjattu kuvataide tai vaikkapa savityöt olisivat mahtavia harrastuksia. Jotenkin en vain löytänyt sopivan hintaista tai minun ikäisilleni tarkoitettua ryhmää. Muistin, että eräs nuorisotyönohjaaja oli antanut minulle vinkin, että Helsingissä on paljon etsivää nuorisotyötä ja että vapaaehtoisille löytyy hommia. Siispä hain mukaan katupäivystykseen, ja nyt olen vapaaehtoisten koulutuksessa mukana. Olen päässyt jo kerran mukaan päivystykseen, ja se oli kiinnostava ja mielekäs kokemus. Tätä teen enemmän!

Harrastuksen ei aina tarvitse olla ohjattua. Teini-ikäisenä piirsin paljon ja olin mielestäni hyvä tai ainakin parempi kuin nyt olen. Vapaaehtoistoiminta katupäivystyksessä tuskin tulee olemaan joka viikkoinen harrastus minun kohdallani, mutta voin ottaa vaikka keskiviikkoillan piirustushetkekseni.

Joskus tuntuu, ettei jaksaisi lähteä koulun tai töiden jälkeen harrastamaan. Itse olen huomannut, että kun vain pääsee paikan päälle, harrastuksesta saa energiaa. Viikoittainen tai silloin tällöin toteutuva harrastus auttaa jaksamaan arjessa paremmin. Siellä voi tutustua uusiin ihmisiin, saada uusia taitoja ja mukavia kokemuksia. Työuupumuksen lisäksi harrastukset ehkäisevät myös syrjäytymistä. Ne ovat ihan yhtä tärkeitä nuorille kuin aikuisillekin.

Mistä sinä saat voimaa ja jaksamista arkeesi?

Mila Kotala
mila.kotala@student.diak.fi