Oppisinkohan vielä jotain?

0
1550

Valmistuin sairaanhoitajaksi 30 vuotta sitten. Vuosien aikana ovat monet käytännön taidot unohtuneet ja osa opitusta vanhentunut. Kuitenkin olen Valviran rekisterissä ”oikea hoitaja”. Sairaanhoitajaksi valmistuessa annetaan lupaus kehittää ammattitaitoa jatkuvasti. Mietinkin, että jotain pitäisi tehdä, eikä muutama kurssi avoimessa AMK:ssa taitaisi riittää. Ajattelen, että uuden oppiminen ja ymmärryksen lisääntyminen on minulle valmistumista ja todistuksia tärkeämpää. Niinpä päätin yrittää, vaikka mielessä oli epäilys pärjäämisestä.

Opiskelun myötä olen tullut uudella tavalla tietoiseksi sairaanhoitajuudesta osana diakonissan ammatti-identiteettiä. Tiedän ja osaan enemmän kuin oletin. Teoriaopiskelu vaati välineiden ja systeemien uudenlaista haltuunottoa. Suurin osa asioista tapahtuu tietokoneella ja netissä: kurssit sähköisillä alustoilla, ryhmätyöt verkossa, osa kirjoistakin on sähköisiä. Miten hankala otetaan haltuun? No, pala kerrallaan. Ja onneksi systeemien käyttöön on tarvittaessa tukea tarjolla. Opiskelua helpottaa diakoniatyössä treenaantunut kohtaamisen ja tiedonhaun osaaminen sekä joustavuus ja sen sietäminen, että samaan aikaan on monta asiaa menossa. Meistä diakoniatyöntekijöistä on vaikka mihin!

Minulle uusi tapa opetella konkreettisia asioita olivat taitopajat, joissa teoriassa opittua sovelletaan ohjatusti kokonaisuuksina. Ehkä eniten tähän mennessä jännitin simulaatioita – turhaan. Niissä pääsimme harjoittelemaan hoitotyön tilanteita mahdollisimman todentuntuisesti. Simulaatioluokassa potilasnuket puhuivat opettajan äänellä tai potilaina oli näyttelijöitä. Tilanteet videoitiin, ja niitä arvioitiin yhdessä. Simulaatiot osoittautuivat intensiivisiksi ja monipuolisiksi oppimistilanteiksi. Ryhmätöitä on runsaasti, ja niissä tiimityötaidot kehittyvät. Itsenäisen toiminnan paikkojakin on paljon, minulla muuntokoulutuksen räätälöidyllä lukujärjestyksellä normaalia enemmän.

Olen opiskelun aikana miettinyt, mikä on sairaanhoitajan osaamisen paikka diakoniatyössä. Mihin sitä tarvitaan? Keroron siitä enemmän opinnäytetyössäni, jonka pitäisi valmistua syksyn aikana. Oletko muuten tutkinut Theseusta (ww.theseus.fi)? Se on opinnäytetyöpankki, jossa voi tehdä hakuja asiasanoilla tai tekijöiden nimillä. Vaikka kaikki opinnäytteet eivät ole kultakimpaleita, niihin on yleensä kaivettu tietoa ajankohtaisista lähteistä. Lähdeluetteloita kannattaa vilkuilla, jos tarvitsee vinkkejä tiedonhakuunsa. Pohdintaosuuksista taas saattaa löytää tuoreita näkökulmia.

Kollegani Maritan sanoin: ”Uusiin oppimisvälineisiin ja -tapoihin tutustuminen on tosi hyvä juttu.” Just niin!

Mirja Jalo
diakonissa, aikuisopiskelija