Velkaisten auttajat verkostoituivat

0
1638

Maksuhäiriömerkintöjä on enemmän kuin koskaan ennen, ja puolella miljoonalla ihmisellä on perittävää ulosotossa. Huoli vakavasta tilanteesta herätti auttajatahot verkostoitumaan paremmin.

– TOIVO-hankkeen tarkoituksena on kerätä havaintoja, onnistumisia ja työvälineitä sekä saada kokemusta yhdessä tekemisestä ja oppimisesta, projektikoordinaattori sosionomi-diakoni (ylempi YAMK) Maria Rumpunen kertoo.

Toivo-hanke järjestää Talouskahvila-nimellä toimivia tutustumisiltapäiviä Turun alueella toimiville ammattilaisille.

– Tavoitteena on tutustua muihin toimijoihin, jakaa kokemuksia ja vahvistaa yhteistä palvelua alueella. Talouskahvila on jo tavoittanut hyvän joukon ammattilaisia, mutta konseptia täytyy vielä hioa, koska monella ei ole aikaa irrottautua työstään, Rumpunen pohtii.

Tiedonvaihtoa eri puolilla maata

Turun ja Kaarinan sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kanssa yhteistyössä tehdyt tuotokset viedään myös muualle Suomeen. Samalla käydään tiedonvaihtoa siitä, miten eri puolilla Suomea ratkotaan talousongelmaisten asioita. Koulutukset ovat seurakunnille ilmaisia.

– Olen käynyt Oulussa ja Espoossa esittelemässä Toivo-hanketta. Takuusäätiöllä on kaksi alueellista kouluttajaa, jotka kouluttavat talous- ja velkakysymyksien ratkaisumahdollisuuksissa ensisijaisesti seurakuntien ja järjestöjen ammattilaisia sekä vapaaehtoisia. Nämä taloustsempparit ovat ottaneet myös koulutuksiinsa mukaan Turun alueella käytyjen keskustelujen ja kokeilujen oppeja, Rumpunen kertoo.

Kohtaamiset tärkeitä

Kaksivuotinen hanke alkaa olla loppusuoralla. Raha-asioiden self help -opas on nyt saanut ensimmäisen muotonsa.

– Sitä on tehty yhdessä turkulaisten toimijoiden kanssa, joten opas on heillä ja heidän asiakkaillaan arvioitavana. Palautteen myötä opasta muokataan vielä kerran kunnolla uusiksi. Toivottavasti siitä tulee helposti luettava ja sellainen, joka oikeasti toimii, Rumpunen sanoo.

– Myös palvelukartan toimijoita on kartoitettu, mutta varsinainen esitystapa etsii vielä muotoaan. Oleellisempana olen kartan sijaan kokenut tapaamiset, joissa taloudellisen auttamisen ja tukemisen toimijat ovat kohdanneet ja tutustuneet toisiinsa. Jossain muodossa palvelukartta on siis toteutunut myös livenä, Rumpunen jatkaa.

Yhteistyön merkityksellisyys

TOIVO-hankkeen myötä on yhteistyön merkitys kasvanut. Rumpusen mielestä parasta prosessissa on ollut yhteen tuleminen, suorat kysymykset toisille ammattilaisille ja myös yhteiset huokaukset vaikeissa tilanteissa.

– On ollut mahtavaa nähdä auttamiseen innostuneita Kelan, sosiaalitoimen, yksityisen ja järjestöjen työntekijöitä. Yhä enemmän olisi hyvä pohtia, miten olemme yhteisen pöydän ympärillä miettimässä ratkaisuja, Rumpunen iloitsee.


Mikä TOIVO?

• Vuonna 2018 käynnistyneessä Takuusäätiön ja Turun ja Kaarinan seurakuntien kaksi-vuotisessa TOIVO-hankkeessa etsitään keinoja talousongelmien ratkaisemiseen ja rohkaistaan ammattilaisia ottamaan talousasiat puheeksi varhaisessa vaiheessa.

• Hankkeen aikana tehtiin palvelukartta toimijoista, jotka auttavat talous- ja velkaongelmaista. Sen lisäksi syntyy raha-asioiden self help -opas, johon kerätään neuvoja ja ohjeita erilaisiin taloudellisiin tilanteisiin.

• Hankkeen lähtökohdat ovat yhteis-kunnallisen työn diakoniatyöntekijän Satu Pietilän uraauurtavassa toiminnassa. Hän on tehnyt töitä ensisijaisesti työttömien, mutta myös asunnottomien ja päihteidenkäyttäjien kanssa. Pietilä on todennut pitkän työuran kokemuksella, että sektorit ylittävällä yhteistyöllä saadaan parhaat tulokset. 


Teksti Eliisa Ala-Kuusisto  
Kuva Miika Manninen