Omat kokemukset ammattirepussa

0
1849

Katri Mäki hyödyntää työssään ammatillisen osaamisen lisäksi elämänkokemuksiaan yksinhuoltajaäitinä. Hän tietää miltä tuntuu, kun on pakko ottaa vastaan apua.

Katri Mäki tipahti pohjalle seitsemän vuotta sitten. Hän odotti kaksosia viimeisillään raskaana, kun mies ilmoitti lähtevänsä. Esikoinen oli tuolloin neljävuotias. Mäki ymmärsi, että hän tarvitsee tukea selvitäkseen.

–Neuvolasta ehdotettiin ennakoivaa lastensuojeluilmoitusta, jonka seurauksena sain kaksosten synnyttyä kotiapua. Lisäksi oma lähipiiri auttoi parhaansa mukaan, hätn kertoo.

Mäki muutti takaisin kotiseudulleen Orimattilaan vanhempiensa lähelle. Arki piti rakentaa uudestaan.

– Tilanne alkoi helpottua lasten kasvaessa ja saamani avun kohdatessa tarpeeni. Oman ammatillisen taustani vuoksi uskalsin rohkeammin vastaanottaa ja pyytää apua.

– Moni samanlaisessa tilanteessa oleva on vaarassa jäädä yksin. Elämän kriisitilanteissa tarvitaan tukea ja matalan kynnyksen palveluita.

Kohtaamispaikkoja kaikenikäisille

Mäki sanoo olevansa juuri nyt merkityksellisessä työssä, joka tuntuu johdatukselta.

– Henkilökohtaiset kokemukseni laittoivat tärkeysjärjestykseni aika lailla uusiksi. MLL:ssä saan tehdä töitä juuri niiden asioiden parissa, joissa voin hyödyntää ammattillisen osaamisen lisäksi omia elämänkokemuksiani yksinhuoltajaäitinä.

Mäki on huolissaan täydellisen vanhemmuuden tavoitteesta, joka uhkaa uuvuttaa erityisesti äitejä. Myös lapsiperheköyhyys, yksinäisyys ja koulukiusaaminen näkyvät MLL:n työn arjessa.

– Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat ovat kasvussa. Myös nuorten päihdemyönteisyys huolestuttaa ainakin täällä Orimattilan seudulla. Painopiste työssämme on ennaltaehkäisevässä toiminnassa. Eri-ikäisiä kutsutaan kohtaamispaikkoihin, kuten perhekahviloihin ja -kerhoihin. Uutena on aloitettu tänä syksynä nuorisotalotoiminta alakouluikäisille.

Mäki korostaa, että työtä tehdään yhteistyössä kaupungin, seurakuntien ja muiden järjestöjen kanssa.

– Lasten ja nuorten hyvinvointi rakentuu koko perheen ja vanhempien jaksamisen tukemiseen.


Kuka?

Katri Mäki

• MLL:n Orimattilan paikallisyhdistyksen toiminnanjohtaja

• Yhteisöpedagogi (YAMK), nuoriso- ja järjestötyön koulutusohjelma

• Toiminut seurakunnissa nuorisotyönohjaajana (valmistui 1995)

• Työskennellyt kristillisissä järjestöissä (NNKY ja NMKY)


 

Teksti Tiina Usvajoki
Kuva Hannu Keränen