Onko joulupukin maassa kaikki hyvin?

0
1600

Joulukuu tuo Rovaniemen katukuvaan lämpöhaalareissa vaeltelevia turisti-ryhmiä. Miten matkailun sesonkiaika vaikuttaa seurakuntatyöhön?

Lappiin tullaan hakemaan elämyksiä ja ihmettelemään kaamosta, revontulia, lunta ja tietysti joulupukkia. Viime joulukuussa Rovaniemellä kirjattiin 128 000 yöpymistä, joista puolet oli ulkomaalaisten.

– Britit ovat olleet joulun aikana suurin turistiryhmä. Saa nähdä, miten tänä vuonna käy, kun elämme brexit-aikaa, Rovaniemen seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Markku Kukkonen miettii.

Markku Kukkonen ehti kertoa kuulumisia metsätöiden keskeltä.

Kirkko on auki turisteille

Kukkosen mukaan turismi ei kuitenkaan näy joulunajan diakoniatyössä. Rovaniemen seurakunta palkkaa joulukuun alusta tammikuun alkuun kirkkoon oppaita aamuyhdeksästä iltayhdeksään. Moni haluaa tutustua Rovaniemen kirkkoon ja sen kauniiseen alttaritaulun.

– Kirkossa on messujen yhteydessä mahdollisuus saada tulkkausta englanniksi, Kukkonen kertoo.

Vuokravälitystä ja alkoholia

Airbnb-vuokrauksessa Rovaniemi on pitänyt valtakunnallista kakkossijaa Helsingin jälkeen.

– Monet vakituiset kerrostaloasukkaat eivät useinkaan näe toimintaa hyväksyttävänä. Rovaniemellä tällä hetkellä yhdessä juuri valmistuvassa kerrostalossa se onkin yhtiösäännöissä kiellettyä, Kukkonen tietää.

Myös alkoholin kulutus näkyy Rovaniemellä. Tilastojen mukaan alkoholin kulutus on suurinta Lapissa. Pääsyy korkeisiin myyntilukuihin on matkailu.

– Rovaniemellä on tavallaan kaksoistodellisuus. Väki elää samalla tavalla arkeaan kuin kaikki muutkin suomalaiset. Samat sosiaaliset ongelmat ja kuntataloushaasteet ovat läsnä arjessa. Turistit tuovat kuitenkin paikkakunnalle työtä ja toimeentuloa, Kukkonen toteaa.

Evankeliumia soppatykillä

Kukkonen kertoo, että kerran kuukaudessa diakoniatyö järjestää soppatykkiruokailun. Siellä käy keskimäärin 400 ruokailijaa. Myös turisteja eri puolilta maailmaa tulee ilmaiselle lihakeitolle ja ihmettelemään näkemäänsä.

– Soppatykillä voi myös pitää evankeliumia esillä. Minulla onkin kokemuksia kohtaamisista hyvän sanoman äärellä.

Teksti Eliisa Ala-Kuusisto
Kuvat Markku Kukkonen