Vähemmän taitosumua

0
1436

Duunitori-työnhakusivusto otti syksyllä käyttöön sukupuolineutraalit ammattinimikkeet. Täten lukija voi rohkaista mielensä ja aloittaa uusien nimikkeiden käytön kirkossakin. Kirkkoherra voi olla tulevana vuonna yhtä hyvin kirkkorouva, esimies taas johtaja, pomo tai vaikka esi-henkilö. Nimikkeistä huolimatta esi-ihmisten ohuen yläpilven näkymät ruohonjuuritasolle vaikuttavat kuitenkin välillä olevan utuiset.

Nimittäin valitettavan usein kirkossa elää sitkeä lahjankätkijäin ja maahan kaivetun talentin henki, ja johtoporras ja HR-osasto ovat samassa sumussa. Kuinka kirkon työ kukoistaisikaan, jos jokaisen koulutukset, taidot ja kiinnostukset olisivat vahvemmin esillä? Ne huomioitaisiin työn suunnittelussa ja etenkin palkkauksessa. Kirkko-osaajien (lue työntekijöiden) työkalupakki on kirkkotyövuosieni otannan perusteella laaja kuin taikurin taskut: osaamista, taitoa, yllättävyyttä ja luovuutta löytyy. Tietoisuus taidoista työyhteisöissä on kuitenkin otantatutkimuksessani yhtä hataraa kuin veikkaus ikääntyvien kerhon jokavuotisen kinkkubingon päävoittajasta. Jossain on virtakatkos, kun lamppu seurakuntajohdon ja huippuosaajien välissä ei kytkeydy loistamaan.

Siksi näin joulun lähestyessä on aika koostaa vuosiraportti siitä, mitä männä vuonna on tullutkaan tehtyä. Tämä on tärkeää etenkin siksi, jotta muut voivat vaikuttua siitä, kuinka upeita työntekijöitä firmassa onkaan. Joten, eikun taisteluun taitosumun hälventämiseksi! 

Varaa kalenteriin muutama riittävän pitkä pätkä oman ammattitaidon kartoittamiseen. Lähde sitten lenkille, hiihtoladulle, uimahalliin tai tuijottamaan näyteikkunoita ja tuumaa mitä kaikkea osaatkaan.

Tee osaamisestasi taitolista ja päivitä myös CV. Listaa käymäsi kurssit ja ne moninaiset taidot, joilla työssäsi ilahdutat seurakuntalaisia tai työkavereita. Kirjoita lista työajalla puhtaaksi.

Muista liitteet: Kirjoita kuinka mielelläsi jakaisit taitojasi ja osaamistasi erilaisissa ja uusissakin tehtävissä ja ettet sulje pois puhujamatkoja tai – muita osaamiskiertueita myöskään toisten hiippakuntien tai seurakuntien alueella. Laita kuvia sinusta seurakuntalaisten tai luottamushenkilöiden kera, mitä useammassa tilanteessa, sitä parempi. Liitä mukaan kuvia toivelahjoista tai matkakohteista, joita mielellään ottaisit vastaan kiitokseksi hyvin tehdystä työstä.

Printtaa taitolistasi liitteineen ja kiinnitä ne työpaikan ilmoitustaululle, kopiohuoneen seinälle, kahvihuoneen jääkaapin oveen, esi-ihmisen tietokonenäyttöön sekä joulutervehdyksenä firman HR-osastoon jouluisen tonttukuvan kera (viimevuotinenkin käy).

Tämän jälkeen jää hyvillä mielin ansaituille joululomille.

Leena Kopperi
leena.kopperi@evl.fi