Diakonian juhlavuosi 2022

0
1669

Suomessa juhlitaan 2022 diakonian vihkimysviran 150-vuotista taivalta, vihittiinhän Matilda Hoffman 1.9.1872 diakonissaksi Viipurissa. Vuosi on myös seurakuntadiakonian juhlavuosi.

Juhlavuoden valmistelut alkavat tänä vuonna liitossa, liiton osastoissa, Kirkkohallituksessa ja seurakunnissa paikallisten diakoniatyöntekijöiden toimiessa hankkeen dynamoina. D-day (1.9.2020) on osoittanut, että yhdessä olemme enemmän, paikallisista puroista syntyy jotain suurta ja vaikuttavaa. Miten diakonia ja diakonian virka näkyvät tuolloin teillä: hankkeina, näyttelyinä, paikallisen diakonian historian keräämisenä, uusina avauksina, ulostuloina ja syvyyksiin sukelluksina.

Juhlavuosi on hyvä kirjata tulevaan toimintasuunnitelmaan, jotta se saa seurakunnassasi myös resursseja. Mitä jos seurakunta perustaisi juhlavuoden kunniaksi vaikka diakonian viran kasvavan vanhustyön tarpeita ajatellen? Liiton ständillä Lappeenrannan Diakonian päivillä 17.–19.9.2020 näkyy jo juhlavuosi 2022 ja sitten Helsingin Diakonian päivillä 15.–17.9.2022 juhlitaan komeasti.

Vuosi 2019 on nimetty liiton toimintakertomuksessa ”503 sekä työaika”. Sitähän se oli. Diakonian perusvirkojen vaativuusryhmien lasikatto 503 ja johtavien 601–602 murtui lopullisesti. Liitossa on vuosia tehty töitä sen eteen, että ammatillinen diakoniatyö tunnistetaan erikoistunutta osaamista vaativaksi asiantuntijatehtäväksi.

Diakonian kehittäminen on kaikkien diakoniatyöntekijöiden työn keskiössä. Nyt viikoittain seurakunnissa käydään keskusteluja ja tehdään päätöksiä diakonian perusvirkojen tehtäväkohtaistenpalkkojen muuttumiseksi 503-luokkaan ja siitä ylöspäin. Viimeisimmäksi näin tapahtui mm. Vantaalla ja Kirkkonummella. Silti edelleen diakonia on tehtävän vaativuuteen nähden alipalkattua. Diakoniatyössä monista seurakunnan muista tehtävistä poiketen joudutaan tosiasialliseen kilpailutilanteeseen yhteiskunnan työpaikkojen kanssa. Sairaanhoitajien paremmat palkat vievät potentiaaliset työntekijät helposti hoitotyön puolelle.

Osastojen toimintakertomuksia on saapunut toimistoon ja niistä näkee, että lähes kaikissa osastoissa keväällä tai alkukesästä on tapaamisia, joissa virkistytään ja vahvistetaan kollegiaalisuutta sekä opitaan uutta.

Osa jäsenmaksutulosta palautetaan keväällä osastoille toiminnan järjestämiseksi, mutta se edellyttää, että osaston toimintakertomus on palautettu liittoon. Osastojen toiminta antaa liiton työhön paikallisen juuren, jonka varaan on hyvä liiton edunvalvonnallisten tavoitteiden tukeutua.

Ps. Olethan tutustunut liiton suositukseen diakonian viransijaisuuksien täyttämisestä.

Tiina Laine