Luontoon, mars!

0
1710

Nuorisotyönohjaaja Marjo Hakamäki-Salo järjestää
mielellään ryhmätapaamisia metsässä tai puisto
ssa.

Marjo Hakamäki-Salo työskentelee tällä hetkellä Ruskon seurakunnassa. Takana on myös fysioterapeutin AMK-tutkinto ja erä- ja luonto-oppaan opintoja. Parhaillaan on menossa Hiljaisuuden jooga -ohjaajaksi kouluttautuminen.

– Törmäsin Hiljaisuuden joogaan 2018 alkuvuodesta, kun löysin Kasvatuksen päivien kirjamyynnistä Heli Harjunpään kirjan Hiljaisuuden tie, kristillisiä joogaharjoituksia. Olin kaivannut työhöni uutta menetelmää nuorten hengellisyyden syventämiseen, ja Hiljaisuuden joogassa palaset loksahtivat kohdalleen, Hakamäki-Salo kertoo.

Omaan luontokoloon

Seurakuntatyössä voi käyttää muissa koulutuksissa saatuja oivalluksia, tietoja ja taitoja monella tavalla. Metsään voi rakentaa hiljaisuuden polun, jonka rasteilla on tiettyyn teemaan sidottuja Raamatun kohtia yhdistettynä luontoharjoituksiin. Yksittäisen tutun Raamatun jakeen tai kohdan kanssa voi vetäytyä omaan luontokoloon meditoimaan tekstiä, kuuntelemaan, miten se puhuttelee luonnon keskellä. Onko sen sanoma erilainen eri ympäristössä?

Puuhipassa puuta halataan turvapaikan merkiksi ja hipan päätteeksi tutkitaan oman turvapuun runkoa lähietäisyydeltä katsellen, koskettaen, haistaen. Eväshetkellä voi kertoa luonnosta löytyvistä syötävistä kasveista, marjoista ja sienistä. Kerhohartauden voi rakentaa niin, että jokainen kerholainen ohjataan istumaan omaan luontokoloon. Siinä ohjaaja saattaa lapset lyhyelle etäisyydelle toisistaan, ohjeistaa olemaan hetken aivan hiljaa ja tarkkailemaan luontoa ympärillään kaikilla aisteillaan.

– Lopuksi kokoonnutaan yhteen, kerrotaan mitä koettiin ja luetaan jokin luomakuntateemaan sopiva Raamatun kohta. Samoja menetelmiä olen käyttänyt rippikoululaisten ja heitä vanhempien nuorten kanssa ikäryhmän tarpeet huomioiden, Hakamäki-Salo kertoo.


Hiljaisuuden jooga

  • Sairaalapapin ja joogaopettaja Heli Harjunpään kehittämä kristillisen joogan muoto, jossa yhdistyvät lempeä kehollinen harjoitus, mielen rauhoittuminen ja kristillinen hengellisyys.
  • Keskeistä on armollisuus itseä, toisia ihmisiä ja luomakuntaa kohtaan sekä Jumalan armon todeksi kokeminen omalla kohdalla.
  • Hiljaisuuden joogan harjoitus on kuin lyhyt hiljaisuuden retriitti keskellä arjen hyörinää. Se on mahdollisuus hetkeksi pysähtyä kuuntelemaan, mitä minulle kuuluu, mitä kehoni ja mieleni kaipaavat tällä hetkellä ja mitä sanottavaa Jumalalla on minulle.
  • Harjoitus koostuu asana- eli jooga-asentoharjoituksesta, johon yhdistetään Raamatun tekstejä, rukouksia sekä virsien ja hengellisten laulujen sanoja.

————————————————————————————————–

Aina ei tarvitse lähteä kauas

Puistot, kaupunkimetsät, kaupunkirannat, hautausmaat, kirkonmäet sekä kaupunkiympäristöt, joissa on läsnä joitakin luontoelementtejä, ovat tärkeitä ihmisen hyvinvoinnille.

– Nämä ovat useimpien tavoitettavissa, myös niiden, joiden ei ole mahdollista syystä tai toisesta liikkua kauas omasta kodistaan. Tänä keväänä näiden merkitys on mielestäni korostunut erityisesti, kun ihmisten liikkumista on rajoitettu, Hakamäki-Salo pohtii.

Säännöllinen luonnossa oleskelu vaikuttaa positiivisesti niin kehon kuin mielen terveyteen.

– Luonto on Jumalan lahja meille, ja meillä on tilanhoitajan velvollisuus toimia luonnon parhaaksi


Teksti Eliisa Ala-Kuusisto  
Kuva Kari Salo