Mitä miettii luottamusmies?

0
1363

Marketta Lahdenmaa ja Tarmo Marjamäki toimivat JUKO:n luottamusmiehinä. Dino kysäisi heiltä kuulumisia ja ajankohtaisia mietteitä luottamustoimesta.

Kysymykset

 1. Kuinka pitkään olet ollut luottamusmiehenä ja mitä koulutuksia olet toimenkuvaan saanut?
 2. Mikä on ollut haastavaa? Mikä hyväksi koettua?
 3. Miten liitot voisivat olla avuksi luottamusmiestehtävässäsi? Millaista koulutusta tarvitsisit?
 4. Mitä konkreettista olet saanut läpi tai mistä tärkeästä aiheesta olet neuvotellut työnantajapuolen kanssa?
 5. Mitä haluaisit sanoa Dinon lukijoille?

Tarmo Marjamäki, 
nuorisotyönohjaaja, sosionomi-diakoni

 1. Olen toiminut muutaman kauden varaluottamusmiehenä, luottamusmiehenä ja nyt pääluottamusmiehenä. Olen osallistunut JUKO:n ja liittomme järjestämiin koulutuksiin.
 2. Työ on antoisaa ja välillä haastavaa. Haastavana koen jäsenistön edunvalvonnan ja seurakuntamme taloudellisen liikkumavaran yhteensovittamisen. Muutos on väistämätöntä, ja JUKO:n luottamusmiehet haluavat olla mukana kehittämässä seurakuntatyötä.
 3. Eniten itseäni mietityttää työsuhdeturva ja palvelusuhteen edut.
 4. Lähiesimiesten vaativuusryhmä saatiin aikoinaan nostettua 601:ksi. Prosessi oli monivaiheinen. Luottamusmies edustaa jäsenistöään ja koettaa parhaansa mukaan turvata heidän etunsa joka tilanteessa. Vaikutusvaltaa en koe omaavani mitenkään erityisen paljon.
 5. Koronastakin selvitään. Yhdessä.

Marketta Lahdenmaa, 
diakoniatyöntekijä, sisätauti-kirurginen ja 
psykiatrinen sairaanhoitaja 

 1. Luottamusmiehenä toimin. 2009–2018. Nykyisin olen varaluottamusmies.
 2. Luottamusmiestyö on mielenkiintoista, mutta välillä raskasta.
 3. Alkuaikoina olen käynyt luottamuskoulutuksissa ja nykyisin Sisu-päivillä. Viime vuosina toki vähemmän oman tilanteeni vuoksi. Liittoon olen ollut usein yhteydessä ratkoessani ongelmia. Olen ollut myös yhteydessä liiton lakimieheen ja työmarkkinalaitokseen.
 4. Mielestäni olen saanut aikaan kohtuullisesti. Diakoniatyöntekijöiden, kanttorien ja nuorisotyönohjaajien palkankorotus 502 ja johtavien 601. Diakonianviran säilyttämisen niin, että 20 prosenttia meni nuorisotyölle. Olen ollut monessa vakavassa konfliktitilanteessa mukana, ja ne on ratkaistu, vaikka ehkä niistä on jäänyt jossiteltavaakin.
 5. Oikeudenmukaisuus luo hyvää työilmapiiriä.

Luottamusmies

 • Luottamusmiehet ovat vaalilla valittuja työntekijöiden edustajia. He huolehtivat työelämälainsäädännön, työehtosopimusten ja työntekijöiden edun piiriin kuuluvista asioista työpaikalla.
 • Työntekijän ja työnantajan välisen erimielisyyden syntyessä luottamusmiehet tukevat ja neuvovat liittoon kuuluvaa työntekijää sekä tarvittaessa neuvottelevat tämän puolesta.
 • Seurakuntien ja kirkon hallinnon luottamusmiehet kuuluvat pääsopijajärjestö JUKOn organisaatioon.

Teksti ja kuvat Eliisa Ala-Kuusisto