Soikoon Herran kunniaa – mutta miten?

0
1445

Suoratoisto on tullut paitsi arkipäiväämme, myös työpäivään ja -iltaan. On syytä antaa tuokio musiikin esittämistilanteiden juridiikan ja omien käytäntöjemme kohtaamiseen.

Moni kollega niin nuoriso- kuin diakoniatyössä muistaa kultaisen CD-kauden. Tarvitsemme väistämättä musiikkia työssämme. Sen myös työnantaja ymmärsi, kun hyväksyi kohtuulliset musiikkihankinnat käyttöömme. Monissa tapahtumissa aina Herättäjäjuhlilta Maata Näkyvissä -päiville oli antoisaa päästä penkomaan myyntikojujen monipuolisia laserlevyvalikoimia. Mikä sopisi nuorten hartausmateriaaliksi, entä mikä varttuneempien päivätuokioon?

Tiedostomuutos tapahtui kuin varkain. Koneisiimme ilmaantui iTunes-ohjelma. Yht’äkkiä musiikki tulikin tyylikkäältä iPodilta tai muusta massamuistisoittimesta. Se oli synkronoitu joko omaan kotikoneeseen tai (harvemmin) työpaikan vastaavaan. ”Hei, saako niihin stereoihin tämän MP3-soittimen kiinni?” CD-levyjen ostot vähenivät rajusti. Harva ehkä jaksoi miettiä musiikkitiedostojen toistoasioiden oikeudellisuutta. Olihan tämä kaikki niin kätevää, kun ei tarvinnut raahata levyjä mukanaan.

Pakatuista tiedostoista tie kävi suoratoistoon, eli musiikin soittamiseen internetin kautta. Musiikkia ei tarvitse enää ostaa tai ladata. Palveluntarjoaja välittää sen hetkessä asiakkaan pyynnön kautta. Musiikin suoratoistoa oli toki ollut ennen Spotifyn läpimurtoa. Älypuhelinten maailmanvalloitus mahdollisti myös tämän ruotsalaisyrityksen valtaisan kasvun. Spotify-applikaatio on suosituimpia ohjelmia Androideissamme ja iPhoneissamme. Palvelulla on tällä hetkellä yli 200 miljoonaa aktiivista käyttäjää. Sieltä löytyy leijonanosa kaikesta jossain määrin tunnetusta, levytetystä musiikista. Gospel, virret, klassinen, riparilaulut ja CCM (Contemporary Christian Music, suom. kristillinen nykymusiikki) ovat hyvin edustettuna.

Liian hyvää ollakseen totta

Digivallankumous on saattanut meidät auvoiseen, jopa hieman harhaiseen tilaan. Kuvittelemme kaiken tiedon, kulttuurin ja jopa taitojen olevan heti saatavilla ja käytössämme. Saamme kaikkivoipaisuutta lähentelevän tunteen, kun kärsimättömissä käsissämme olevan metallilaatan kautta pääsemme koko maailman kulttuuriaarteisiin. Kuviossa on kuitenkin varjopuolensa. Spotify maksaa musiikin tekijöille mitättömän pienet korvaukset toistosta. Tämä seikka voi pitkässä juoksussa halvaannuttaa koko musiikin tekemiskulttuurin.

Spotifyn käyttö on houkuttelevaa käytännön tilanteissa. Sen huoleton käyttö on myös nuorisolle arkipäivää. Perheillä on usein family-tili, jolla koko pesue saa kuukausimaksua vastaan soittaa musiikkia rajattomasti ilman mainoksia.

Saako Juha Tapiota soittaa?

Miten pitäisi toimia, kun astumme siviilikuluttajaminämme ulkopuolelle ja operoimme virka- tai toimihenkilöinä? Saako seurakunnan tiloissa pidettävän nuortenillan päätteeksi soittaa Juha Tapion kappaleen omalta Spotify-tililtä? Voiko käyttää YouTubea, entä CD-levyä?

– Spotifyn ja YouTuben omat käyttöehdot sallivat vain yksityiskäytön eli henkilökohtaista Spotify-tiliä ei voi käyttää musiikin julkiseen esittämiseen tällaisissa tilaisuuksissa, Miina Malkki Musiikkiluvat Oy:stä vastaa.

– Jos CD-levy on alkuperäinen versio, sen käyttäminen on sallittua, mikäli seurakunnalla on sekä Teoston että Gramexin voimassa oleva esityslupa. Jos CD on tallenne, eli musiikki on kopioitu cd-levylle netistä tai CD on kopio alkuperäisestä, tarvitaan lisäksi tallennuslupa. Myös mm. Applen Music:in kautta tallennettua musiikkia saa soittaa, jos on tallennuslupa, Malkki jatkaa.

Näin. Prikulleen sama juridiikka koskee myös ilmaista ulkoilmatapahtumaa kirkon pihalla, jossa olisi kiva soittaa taustamusiikkia em. suoratoistopalveluista.


Kätevästi vai oikein?

  • Kuvio näyttäisi selvältä. Omaa Spotify-tiliä ei tule käyttää työtehtävissä. Törmäämme kuitenkin nyt ja tulevaisuudessa jatkuvasti tilanteisiin, joissa vaaditaan rajanvetoja niin itseltämme kuin seurakuntalaisilta. Miten toimimme – aikuisten oikeasti – tilanteissa, joissa nuori tulee puhelimensa kanssa luoksemme ja kysyy ”saanko soittaa tämän biisin”? Vastaammeko kuten juridiikka määrää vai ohitammeko pykälät ja toimimme tilanteen mukaan?
  • Toimintaperiaatteiden linjaus on isompi kysymys kuin hetkittäiset tuokiot. Kunkin seurakunnan on syytä vetää linjaukset siitä, miten esitettävän musiikin suhteen toimitaan. Vaihtoehto ei ole se, että asia aktiivisesti unohdetaan. Teemmekö oikein -kysymys on moraalisesti ja eettisesti tärkeä, vaikka emme jäisikään kiinni pykäliä kiertäessämme.
  • Nuorisotilat vaativat taustamusiikkinsa, lähetyspiirissä on kiva kuunnella Löyttyä ja Juha Tapion Väsyneet maan toimii iltahartaudessa ihan jokaiselle. Jos ei ole halua palata CD-kantaan, voi hankkia verkon kautta toimivan laillisen taustamusiikkipalvelun kuten Soundtrackin tai DJ Onlinen. Ne ovat tosin hintavia 59 euron kuukausimaksuillaan.
  • Ja mikä estää ottamasta seurakunnan varastosta esiin vanhat vinyylilevyt? Nuorten ilmeet ovat varmasti muikeita, kun soittaa LP-levyiltä alkuperäisversiot Tilkkutäkistä ja Evankeliumista.

Teksti ja kuva Mikko Saari