Oikaisuvaatimus – mutkat suoriksi?

0
1108

Urheilulliset asiamiehet ovat olleet pitämässä syksyn ensimmäistä kuukausipalaveria toimistokompleksinsa punttisalilla. Raudan nöyryyttäminen on mainio tapa purkaa mieltä painavia asioita ja keskustella samalla tärkeistä ajankohtaisista ilmiöistä. Markolla on – kuten aina – käsipäivä ja Terolla on – kuten aina – jalkapäivä.

Marko muistelee kulmatankoon levyjä lastatessaan edellistä kokousta punttisalilla, joka sai erikoisen käänteen, kun paikalle saapunut kiinteistöpäällikkö esitti yllättäen oikaisuvaatimuksen. Marko oli kuulemma käyttänyt liian isoja painoja ja tanko oli vääntynyt mutkalle.

– Oikaisuvaatimushan se sekin on. Oikeasti oikaisuvaatimus tarkoittaa oikaisua, suorimman reitin valintaa. Muistat varmaankin sen kerran, kun olimme kävelykokouksessa autolla ja kuljimme Ruoholahteen Leppävaaran kautta. Kyllä silloin tuli oikaisuvaatimuksia matkavalintaan, Tero miettii.

– Oli se kyllä ihme touhua. Miten muuten saa autolla tunnin kulumaan tuollaisella pikku matkalla kuin kulkemalla hieman mutkien kautta, Marko ihmettelee.

Asiamiesten uppoutuessa menneiden muisteluun putkahtaa heidän mieliinsä ajatus päätösten oikaisuvaatimuksista. Ainakin julkisella sektorilla annetaan jopa oikaisuvaatimusohjeet.

– Mitäs niistä päätöksistä voisi oikaista? Onko ne menneet jotenkin mutkalle, Marko aprikoi.

– Ei kai päätösten tekeminen voi kiertää pitempää reittiäkään? Vai onko tässä kysymys lainkaan suoremman reitin hakemisesta, Tero miettii. 

Taitaa olla taas aika selvittää, mistä oikein on kysymys.

Oulun hiippakunnan lakimies-asessori Mari Aalto, mikä on oikaisuvaatimus?

– Oikaisuvaatimus kohdistuu viranomaisen päätökseen, jossa on vaatimuksen esittäjän mukaan virhe. Tavoitteena on, että viranomainen käsittelee asian uudelleen ja muuttaa päätöstään. Laissa on säädetty hallintopäätöksistä, joihin on vaadittava oikaisua ennen varsinaista muutoksenhakua.

Tehdyn päätöksen liitteenä on oikaisuvaatimusohje josta selviää, missä ajassa oikaisuvaatimus on tehtävä, mitä siinä on huomioitava ja kenelle oikaisuvaatimus osoitetaan. Lähtökohtaisesti oikaisuvaatimuksessa esitetään perusteluineen millaista muutosta päätökseen vaaditaan.

Hallintolain mukaan oikaisuvaatimuksen voi tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa. Joihinkin kunnan tai seurakunnan viranomaisen päätöksiin oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös kyseisen kunnan tai seurakunnan jäsen.

Jos oikaisuvaatimus ei johda toivottuun ratkaisuun, voi oikaisuvaatimukseen annetusta päätöksestä valittaa hallinto-oikeuteen.

Teksti Tero Fleminch ja Marko Pasma 
Kuvat Ilari Huhtasalo, Sanna Krook