Sähköinen reformaatio, tule jo

0
1095
Kellotapulista tutkaillaan kulttuuria kysymyksiä ja ilmiöitä. Tähyämispaikalla kirkonrotta ja polykulturisti Mikko Saari.

Pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymissä on viime vuosien ajan toistettu tuon tuosta termiä ”toimintakulttuurin muutos”. Vaan kukapa olisi pystynyt aavistamaan kaikkia niitä todellisia muutoksia, jota kulunut vuosi toi tullessaan. Toimintakulttuurimme käännähti meistä riippumattomista syistä kertaheitolla, emmekä olleet siihen valmiita. Yleistäminen on aina vähän kyseenalaista. Uskallan silti sanoa, että kirkko työntekijöineen ja luottamushenkilöineen teki tuossa tilanteessa oikeasti parhaansa.

Seurakuntien työ on pitkälti tapahtumantuottamista. Koota ihmisiä yhteen sanan ja sakramenttien ääreen, osallistumaan yhteisen hyvän tekemiseen tai myönteisten harrastusten pariin. Tämä kuvio on sama myös seurakuntalaisen näkökulmasta. Olet osallinen kirkon toiminnasta, kun toimit sen mukana tai osallistut tapahtumiin. Toki on myös viestintää esimerkiksi paikallislehtien hartauskirjoituksineen, mutta pääasiassa tapahtumia tässä tehdään. Messuista konsertteihin, vauvamuskarista hopeapiiriin. Ulos kotiovesta ja mukaan touhuihin sieltä, kuuluu kirkon siunattu sanoma.

Pääsin järjestämään kauan haaveilemaani häppeninkiä, kun isännöin Jaakko Löytyn konserttia Töölön kirkossa syyskuun lopulla. Kirkkoherran kanssa käydyn pikaisen keskustelun jälkeen päätimme olla streamaamatta keikkaa. Webbikamerat ovat toisessa kirkossa ja sen sellaista. Eräs tuttuni oli hieman pettyneen oloinen päätökseemme. Miellyttämiseen taipuvaisena persoonana tunsin pikku okaan rinnassani. Olisiko sittenkin pitänyt roudata ne kamerat paikalle?

Konsertti meni kivasti. Jaska oli rautaa ja kirkkoon tuli – kuin ihmeen iskusta – päivitetyn yleisökapasiteetin mukainen ihmismäärä katsojia. Olin kysynyt Jaskalta luvan kuvata, videoida ja julkaista. Taltioin puhelimella ikisuosikkini Helsinki-Dakarin ja laitoin sen klippinä Facebook-profiiliini katsottavaksi. Kipale sai nopeasti useita satoja katsojamääriä, ja vain omassa somekuplassani. Uskon, että tämä pieni kädenliike lievitti vähän sitä harmitusta, kun ei koko keikkaa päässyt näkemään.

Meillä on monisatavuotinen tapahtumien tuottamisen kokemus. Kirkon oppi ja messut ovat käyneet reformaation ja seuranneet maailman menoa pikkuisen jälkijunassa, mutta kuitenkin jossain tavaravaunussa. Olisiko aika reformoida vihdoin myös se tapa ja malli, miten seurakuntien toimintaan osallistutaan? Miten vastata lähetyskäskyn konkreettiseen tehtävään tässä muuttuneessa maailmanjärjestyksessä?

Ihmisen olisi saatava osallisuus kirkon hyvästä sanomasta muutenkin kuin astumalla ulos ovesta ja tulemalla paikan päälle. Kiinteät kamerat tiloihin ja tapahtumat – vaikka kirkkolain asetusten kautta – seurattavaksi niin reaaliaikana kuin tallenteenakin, kuuluu tämän kirkonrotan aloite.

Mikon fb-sivulla on Töölön kirkossa 25.9. kuvattu Jaakko Löytyn Helsinki-Dakar julkisesti katsottavana.