Koronaväsymys vai väsymys, jolla on vihdoin tilaa näkyä?

0
81

 

Olen ehkä jäävi arvioimaan vuoden takaisen koronakevään vaatimuksia työelämässä, koska olin itse silloin poissa. Silti loppuvuotta 2020 ja tämän vuoden alkua työstä käsin seuranneena herää väkisin kysymys: Oletko koronaväsynyt vai väsynyt koronasta huolimatta?

Diakoniatyölle ja varmasti myös nuorisotyölle on ominaista vastata nopeasti eteen tuleviin haasteisiin, yhteiskunnan ja kulttuurien muutoksiin. Kohtaamisissa näyttäytyvät moniongelmaisuus, yksinäisyys, monen sukupolven köyhyys ja näköalattomuuden aiheuttamat apatia ja toivottomuus. Silkka yksilön tyhmyys on jo harvinaisempaa.

On paljon sellaista hätää, johon emme olemassa olevin keinoin ja resurssein pysty enää vastaamaan. Väki vähenee, tahti kiihtyy ja taloudellinen epävarmuus puhuttaa. Tai jos ei vielä puhuta, kytee pinnan alla.

Väsymyksen alle sortuvilta kysellään toipumisaikana joskus useinkin: Mitä sinulle kuuluu? Työn äärelle jääneiltä sitä harva kyselee, ainakaan tositarkoituksella.

Milloin viimeksi olet istunut kollegoidesi kanssa miettimään, mitä työsi ytimeen kuuluu? Etenkin, jos työskentelet ainoana viranhaltijana: Milloin viimeksi verkostoiduit naapurikuntaan?

Suorituskeskeisyys tunnistetaan etenkin meidän millenniaali-ikäisten vaivaksi, mutta sanoisin sen vaivaavan koko kirkollista alaa. Kun ei tahkota rahaa, tahkotaan kontaktimääriä. Tosin mitäpä usko ja ihmiselämä ilman jonkinlaista epäjumalanpalvontaa olisi.

Riittävätkö työntekijän hengenpitimiksi ”usko, toivo ja rakkaus” vai tarvitaanko enemmän? Strategiat ovat siitä kiehtovia kapistuksia, että harva niitä lukee, vielä harvempi toteuttaa ja vain ani harva osaa työnsä keskeltä kertoa, mitä kohtaa on juuri työstämässä sanasta lihaksi.

Olisiko aika vetää hätäjarrua ja pysähtyä pohtimaan, mikä on työn suunta tänään, huomenna ja viiden vuoden päästä? Saammeko lähivuosina toista näin hyvää tilaisuutta kuin maailmanlaajuinen pandemia? Toivottavasti ei saada. Silti joka pilvellä on hopeareunuksensa.

Johanna Lehmusmies

johanna.lehmusmies@evl.fi