Olkaa ylpeästi kasvatuksen ammattilaisia

0
1065

Olen ollut nyt muutaman kuukauden Kasvatuksen ja nuorisotyön asiantuntijat KNT ry:n puheenjohtaja. Ensimmäisenä isona tehtävänäni sain puhua liittomme hopeisen ja kultaisen ansiomerkin saajille. Tämä arvokas ja mieleenpainuva tehtävä sai minut pohtimaan syvemmin nuorisotyönohjaajien merkitystä evankelis-luterilaisessa kirkossamme. Nuorisotyötä tai oikeammin kasvatustyötä tekevät työntekijät ovat suuri ammattilaisten joukko, joka tavoittaa mittavan määrän seurakuntalaisia työssään. Samoin he voivat kulkea näiden samojen seurakuntalaisten elämässä vuosien ajan. Nuorisotyön ammattilaiset tarjoavat toiminnallaan ja persoonallaan lapselle ja nuorelle kokemuksen seurakunnasta. Kokemuksen, joka kantaa aikuisuuteen ja päätökseen, jääkö hän seurakunnan jäseneksi vai ei.

Nuorisotyönohjaajat ovat koulutettuja kasvatuksen ammattilaisia, eivät pelkästään lasten ja nuorten kanssa puuhastelijoita ja viihdyttäjiä. Nuorisotyönohjaajan työtä arvostetaan puheissa ja keskusteluissa, mutta työn arvostuksen pitää näkyä muuallakin. Nuorisotyönohjaajat ovat oman alansa asiantuntijoita, ammattilaisia. Siksi on tärkeää, että heidän esimiehenään toimii kasvatusalan ammattilainen. Hyvä esimies tuntee oman alansa, ja on sillä myös itse työskennellyt. Hän näkee tiiminsä vahvuudet, tietää mikä työssä on ydintoimintaa ja tuntee alan yleiset kipupisteet ja kehityshaasteet. Hyvä esimies ei enää johda etulinjasta, mutta on käynyt siellä uransa aikana ja tietää, mitä siellä tapahtuu ja vaaditaan.

Työn arvon määrittymiseen kuuluu myös, että työntekijän työaika on rajattu. Jos työtä tehdään ilman selkeää rajausta, ts. työaikaa, miten voidaan oikeasti arvostaa työtä ja vapaa-aikaa? Se myös suojaa työntekijää ja työnantajaa ja määrittää työn arvon. Osaava esimies ymmärtää työajan tärkeyden ja osaa käyttää sitä palvelemaan työyhteisön hyvinvointia ja kehittymistä. Työajan avulla voimme keskittyä olennaiseen, koska työajan sisälle on mahduttava se mikä on keskeisintä nuorisotyössä, ei kaikki mahdollinen mitä on tehty tähän asti ja siihen vielä päälle kaikki uudet asiat. Työaika pakottaa keskittämään resurssit oikein.

Helmikuun alussa KNT:n aamukahveilla aiheena oli työaika. Aihe herätti paljon keskustelua ja keskustelu jatkuu edelleen. Hyvä niin. Keskustelu on aina tärkeää, mutta se ei ainoastaan riitä, tarvitaan myös tekoja, kannanottoja, ulostuloja ja faktoja.

Hyvällä yhteistyöllä ja asiantuntevilla, hyvin perustelluilla argumenteilla asiat pysyvät näkyvillä, eikä niitä voi lakaista maton alle. Olkaa ylpeästi kasvatuksen ammattilaisia, asiantuntijoita, johtajia. Tulevaisuuden kirkko tarvitsee teitä joka päivä.

Teksti Anna Kärri