DOM = Diakoniaa, osallisuutta ja mahdollisuuksia

0
1408

– DOM second hand on toimintaa, jossa pääsemme luomaan yhdessä aivan uusia auttamistapoja ja monenlaista yhteisöllistä toimintaa, kertoo Hyväntekeväisyysputiikin toiminnanjohtaja Mari Tuokkola Oulun seurakuntayhtymästä.

Tuokkola on koulutukseltaan kirkon nuorisotyönohjaaja, sosionomi (AMK) ja teologian kandidaatti. Hän johtaa Hyväntekeväisyysputiikin toimintaa kahdeksatta vuotta.

– DOM tavoittaa heitä, jotka eivät ole muuten kirkon toiminnassa mukana, Tuokkola tiivistää.

Kirkossa on jo pitkään etsitty keinoja nuorten aikuisten tavoittamiseen.

– Tutkimusten mukaan tällä hetkellä kirkon ja nuorten aikuisten arvot eivät ole koskaan olleet näin yhteneväiset, mutta samaan aikaan ne eivät koskaan ole olleet näin kaukana toisistaan. Päätin aloittaa jotain uudenlaista toimintaa, ja niin syntyi DOM-konsepti, Tuokkola kertoo.

– Pystymme tarjoamaan täällä aivan uusia vapaaehtoistyön muotoja nykyajan ihmisille. Meillä on muun muassa graafikkoja, valokuvaajia, kampaajia, teatterinohjaaja ja malleja, jotka haluavat antaa aikaa ja ammattitaitoaan ihmisten hyvinvoinnin tukemiseksi.

Monenlaista tukea

Yksi DOMin merkittävimmistä toiminta-ajatuksista on nuorten aikuisten syrjäytymisen ehkäiseminen sekä tukeminen oman paikan löytämisessä.

– Tälläkin hetkellä meillä työskentelee kahdeksan nuorta aikuista, Tuokkola iloitsee.

DOMin asiakkaille on tärkeää, että he voivat ostaa eettisesti laadukkaita vaatteita edullisesti ja tehdä samalla hyvää. Tuotosta puolet tulee asiakkaalle ja puolet käytetään hyväntekeväisyyteen sekä toiminnan turvaamiseen.

– Meiltä saa lainata ilmaiseksi hää-, hautajais- ja juhlavaatteita sekä vanhojentanssipukuja. Tämän palvelun ihmiset ovat ottaneet aktiiviseen käyttöön. Lahjoitamme myös paljon vaatteita ilmaiseksi niitä tarvitseville, Tuokkola kertoo.

DOMilla on useita seurakuntien ulkopuolisia yhteistyökumppaneita, mutta työtä tehdään myös seurakuntien eri työmuotojen kanssa. Putiikissa vierailee viikottain esimerkiksi pappi.

– Kuulumisten vaihdot ja syvemmätkin keskustelut kuuluvat työnkuvaan. Eräs asiakas sanoi, että hän tulee joka perjantai tänne latautumaan raskaan työviikon jälkeen.

Ideat asiakkailta

DOMin asiakkaat voivat ehdottaa hyväntekeväisyyskohteita, joihin putiikin tuottoa voisi kohdentaa.

– Tänä keväänä toteutamme projektin, jossa kerätään äitiyspakkauksia kierrätettäväksi vähävaraisille perheille. Näin nämä perheet saavat sekä pakkauksen että Kelan äitiysavustuksen. Pakkaukset annetaan vuodeksi lainaan ja palautetaan sitten, kun perhe ei enää tarvitse niitä. Tämänkin idean konsepti tuli asiakkaalta, Tuokkola kertoo.

Tuokkola haaveilee siitä, että kirkolla olisi tulevaisuudessa yhteisöllisyyteen perustuva käytettyjen vaatteiden putiikkiketju.

– Olisi hienoa saada tästä DOM-konseptista Fidan tai Pelastusarmeijan kaltainen ketju

Keväällä DOMissa kerättiin äitiyspakkauksia kierrätettäväksi vähävaraisille perheille.

Mikä DOM?

• DOM Second Hand on Oulun evankelis-luterilaisten seurakuntien ylläpitämä hyväntekeväisyysputiikki.

• DOMin toiminnan kulmakiviä ovat eettisyys, ekologisuus ja hyvän tekeminen.

• DOMiin voi tuoda myyntiin hyväkuntoisia vaatteita, asusteita, kenkiä ja koruja.

• Kivijalkamyymälän osoite: Asemakatu 6, käynti sisäpihan kautta. Avoinna ke-pe kello 12–18.

• Verkkokaupan osoite: domsecondhand.fi

Teksti Eliisa Ala-Kuusisto  | Kuvat Matleena Vartiainen