Kotimaan retkikohteita kiertämään!

0
1197

DINO kysyi Suomen hiippakunnista jäsenistön vinkkejä mukavista retkipaikoista. Nyt voimmekin ilolla tarjota monipuolisen yhdeksän kohdan vinkkilistan kesän retkikohteiksi eri puolilla Suomea.

Alkuvoimainen Hiidenportti Hiidenportti, Sotkamo

Vähemmän huomiota on saanut monien kansallispuistojen joukossa itäisen Suomen helmi, Sotkamon saloseudun sydämessä sijaitseva Hiidenportti. Vaikuttavin näky on rotkomaisema, jota voi lähestyä useasta suunnasta. Hiidenportin rotko pystysuorine kallioseinämineen on kansallispuiston tunnetuin nähtävyys. Kansallispuiston alueella on viitoitettuja ja pitkostettuja polkuja yhteensä lähes 30 kilometriä. Kahvitteluhetkiin sopii hyvin Palolammen vuokrapirtti.

luontoon.fi/palolammenvuokrapirtti

luontoon.fi/hiidenportti

Rapsutuksia ja gourmet-ruokaa Luomajärven Kievarin Kotieläinpiha, Ikaalinen

Eläinten ja talonpoikaistunnelman ystävälle Kotieläinpiha on todella mukava päiväretkikohde, jossa viihtyvät kaikenikäiset, sillä jokaiselle on jotakin. Alueella on paitsi suloisia rapsuteltavia eläimiä, myös aitoja talonpoikaisrakennuksia 1800-luvulta, lapsille leikkialue ja kirsikkana kakussa perheen isännöimän tilan oma Kievariravintola. Kaikki oleellinen siis samassa paketissa.

luomajarvenkievari.fi

Kansallispuistossa pärjää pyörätuolillakin Kurjenrahkan kansallispuisto, Rusko

Yli kaksisataa kilometriä pitkällä kansallispuiston reitistöllä on kuusi viitoitettua rengasreittiä, joiden varrella on laavuja ja nuotiopaikkoja. Matkalla on levähdyspaikkoja ja järven kummassakin päässä on uintimahdollisuus. Luontotuvan ympäristössä on myös esteettömiä kulkureittejä, kuten reitti luontotuvalta alas rantaan

luontoon.fi/kurjenrahka/reittikuvaukset

Verlassa on 1900-luku läsnä Verlan maailmanperintökohde, Kouvola

Pienten teiden takana ja monien pienten järvien ympäröimä Verla on oiva vierailukohde. Siellä viihtyvät niin pariskunnat ja lapsiperheet kuin koululuokat ja työporukat. Ainutlaatuinen UNESCO:n maailmanperintökohde henkii 1900-luvun vaihteen tunnelmaa. Monipuolisessa kohteessa yhdistyvät kulttuuri, historia, arkkitehtuuri, aktiviteetit ja luonto. Lähellä on myös hieno Repoveden kansallispuisto, jossa voi kierrellä kävellen tai kanootilla.

verla.fi

Luontoa ja kulttuuria saman polun varrella Lahtipolku, Vartiokylä, Helsinki

Lahtipolku on Vartiokylän ympäristön 13 kilometrin pituinen luonto- ja kulttuuripolku. Polun aloituspaikaksi on merkitty Puotilan kartano, mutta toki polun voi aloittaa muualtakin ja kulkea halutessaan lyhyemmänkin pätkän. Aivan upeaa, miten monipuolisesti reitin varrella on vesistöaluetta, linnavuorta, niittyä, puistoja, talonpoikaistila, kartanoita.

kaupunginosat.fi/vartiokyla/luontopolku/

Merellisiä näkymiä kattoterassilta Ravintola Albatros, Tammisaari

Ravintolassa yhdistyy ihanasti puutalojen kodikas tunnelma ja moderni merellisyys. Siellä on toisaalta kotoisa olo, ja toisaalta kattoterassilta merelle katsellessa illan tunnelmavalossa tuntuu kuin olisi ulkomailla Välimeren rantaravintolassa. Annokset ovat maukkaita, ja niiden ulkonäköön on satsattu.

albatros.fi

Keski-Suomen luontoelämyksiä Heinä-Suvannon lintukosteikko, Viitasaari

Heinä-Suvanto on mainio retkikohde ja alueellisesti, kansallisesti ja jopa kansainvälisesti merkittävä lintukosteikko. Alue on rauhoitettu ja luonnonsuojelualuetta koskevat erityiset rauhoitusmääräykset. Nuotiopaikka ja lintutorni sopivat hyvin eväiden nauttimiseen. Nuotiopaikan luona on polttopuita liiterissä sekä puucee. 

viitasaari.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/luontokohteet-ja-reitit/heina-suvanto/

Kosken kuohuja maalauksellisessa kulttuurimaisemassa Nummistenkoski, Mäntsälä

Mustijoen pisin koski eli Nummistenkoski ryöppyineen ja melontareitteineen kulkee Nummisten kylän läpi. Kylän kulttuurimaisemaan kuuluu myös kolme eri kartanoa, joista vanhin on perustettu 1640. Eri vuodenaikoina koski ja sen reunustamat alueet ovat upean erilaisia: keväällä ja sateiden jälkeen kuohut ovat kovat ja komeat, kesän leppeillä helteillä on mukavaa uitella varpaita joessa ja syödä eväitä.

mantsala.fi/liikunta-ja-ulkoilu/liikuntapaikat/virkistys-ja-ulkoilualueet

Koitelin kohinaa ja upeaa luontoa

Oulun seutu ja Lappi tarjoavat useita viehättäviä paikkoja elämyksille. Luontoelämyksistä mm. Koiteli on ainutlaatuinen, lähes luonnontilainen koskialue Oulussa Kiimingin läheisyydessä. Koitelin kahden kilometrin koskialueella voi kokea luonnonkauneuden, retkeillä, uida, kalastaa, viettää vapaa-aikaa rantakalliolla ja nauttia piknikiä taukopaikoilla. Kesäaikaan palvelee jäätelökioski ja Sahasaaressa kahvila Koitelin Tunnelmatupa.

Toisen pohjoisen kohteen tarjoaa B&B-paikka Tervolan lähellä. Siellä on rauhaa, tekemistä ja luontoelämyksiä. Paikassa on iso omakotitalo, joka tarjoaa majoitusta ja ruokaa, lisäksi pihassa on saunamahdollisuudet. Paikka on erikoistunut talviulkoiluun, joten keväällä ja kesällä on yleensä hyvin tilaa.

koiteli.fi

arcticemotions.fi

Hae luontokohteista lisätietoa: 

luontoon.fi/ajankohtaista/muuallaverkossa

Mielenkiintoisia kahviloita löytyy haulla: 

”Suomen ihanimmat kahvilat ja ravintolat” tai ”Suomen parhaat kahvilat”

Teksti Tiina Heiskanen ja Hannu Keränen

Kuvat Harri Tarvainen, Maarit Hiltunen, Hannu Keränen