Asiamiesten kuukausipalaveri on erään liikenneaseman viihtyisässä kahviossa. Satunnaiset työmatkat piristävät kummasti arkea. Marko on lupautunut maksamaan kokouskahvit, koska hänellä on upouusi luottokortti.
– Teillähän on hienot systeemit, Tero toteaa hieman kateellisena katsellessaan maksutapahtuman sujuvuutta.
– Kyllä onkin maksaminen helppoa, ei tarvita lippulappuja eikä selvityksiä ja luottoa riittää, Marko opastaa selvää ylpeyttä äänessään.
Luottokortti ja sen mukanaan tuoma luottamus on saanut Markon tuntemaan itsensä aivan erityisen arvostetuksi: oikeaksi luottomieheksi. Kuukausipalaverin aiheenakin sattuu olemaan luottamusaiheinen asia, nimittäin luottamusmiesvaalit. Asiamiehet arvelevat, että luottamusmiehillä vasta luottoa onkin.
– Oletko koskaan ajatellut, mitä ne luottamusmiehet oikeastaan ovatkaan, Tero tiedustelee.
– No, kyllä minä olen asiaa pohtinut ja toisinaan miettinytkin, että miksi meillä on näitä miehiä ja henkilöitä. Siis luottamusmiehiä ja luottamushenkilöitä, Marko vastaa.
Pikaisen selvitystyön jälkeen asiamiehet huomaavat, että luottamushenkilöitä ja luottamusmiehiä yhdistää ainakin yksi asia. Molemmat saavat luottamuksensa vaalien kautta. Asiamiehet ovat selvittäneet, että luottamus voidaan myös ymmärtää sitoutuneisuudeksi ja hyväksynnäksi.
– Eduskunnassakin on joskus äänestetty luottamuksesta, Marko muistaa.
Mutta mitä luottamusmies oikeastaan tekee? Asiamiehet päättävät soittaa Heli Salmelalle ja Kari Monoselle.
Teksti Tero Fleminch ja Marko Pasma Kuva Ilari Huhtasalo, Camilla Östberg, Kari Mononen
Mikä on luottamusmies?
Heli: Luottamusmies on työntekijöiden palvelussuhteeseen liittyvien asioiden selvityshenkilö ja edunvalvoja työpaikalla. Luottamusmies voi auttaa myös yksittäisen työntekijän ja työnantajan välisissä neuvotteluissa.
Kari: Luottamusmies on tulkki ja filtteri työntekijöiden ja esimiesten välillä. Toisinaan sovitellaan, toisinaan joutuu ottamaan tiukkaakin kantaa. Monipuolisuus ja pitkä pinna on eduksi.
Mitä luottamusmies tekee?
Heli: Luottamusmies on virka- ja työehtosopimuksen tulkkina työntekijälle. Työpaikan yhteistyötoimikunnassa pääsee vaikuttamaan esimerkiksi työntekijöille hankittaviin työterveyshuollon palveluihin.
Kari: Perustehtävä on jäsenistön edunvalvonta ja enenevässä määrin työhyvinvointityö koko työyhteisön tai yksikön hyväksi.
Mikä tehtävässä on tärkeää?
Heli: Se, että pääsee vaikuttamaan työhön, sen ehtoihin ja palveluihin aivan konkreettisesti. Kun työsuhteen ehdot ovat asianmukaiset, voivat työtoverit työssään paremmin.
Kari: Tärkeintä on olla luotettava. Mitä sanotaan ja sovitaan, sen täytyy pitää.
Mistä luottamusmies saa tietoa?
Heli: Ammattilehdestä ja luottamusmieskoulutuksista. Verkosta löytyy jo hyvin tietoa, mutta joskus sopimuskohdan tulkinta on hyvä tarkistaa JUKOsta, omasta liitosta tai kollegoilta.
Kari: Luottamusmieskoulutuksista ja keskustelemalla muiden luottamusmiesten kanssa. Talouden ja työyhteisön tilaan liittyvät tiedot saa kirkkoherralta tai talouspäälliköltä.
Miten pääsee luottamusmieheksi?
Heli: Asettumalla ehdolle luottamushenkilövaaleissa. Itse olen lähtenyt muiden pyynnöstä vuosia sitten varaluottamusmieheksi, ja nyt olen pääluottamusmies.
Kari: Luottamusmiesvaalit järjestetään säännöllisesti. Asettumalla ehdolle voi hyvinkin päästä luottamusmieheksi. Ei näihin hommiin juurikaan tungosta ole.
Mitä muuta haluat sanoa?
Heli: Luottamustehtävissä selviää hyvin avoimella ja positiivisella asenteella. Asiat hoidetaan asioina, eikä henkilökohtaisuuksiin pidä mennä. Tehtävään saa hyvin koulutusta. Tästä saa myös pienen korvauksen, onhan se sekin kiva asia.
Kari: Rohkeasti mukaan yhteiseen työhön entistä parempien työolosuhteiden hyväksi!