Ja lopuksi soitan kappaleen

0
717
Kellotapulista tutkaillaan kulttuuria kysymyksiä ja ilmiöitä. Tähyämispaikalla kirkonrotta ja polykulturisti Mikko Saari.

Osaat käyttää työssäsi sisältörikasta ja kristillisiä arvoja kannattavaa musiikkia taiten. Voitko allekirjoittaa tuon väitteen?

Äkkiseltään tuntuisi hyvinkin helpolta laittaa vastaus kyllä-ruutuun pienen hymähdyksen kera. Eihän ole kikka eikä mikään laittaa kotoista gospelia tai virsiä soimaan. Joko hartauden teeman mukaan tai sitten yleispätevämmin. 

Ehkä harvemmin tulee pysähdyttyä kokonaisvaltaisen vastuun äärelle. Toimimme työssämme väkisinkin ihmisten mielipiteiden muokkaajina ja heidän hengellisen ja henkisen elämänsä suunnan näyttäjinä. Yksittäiset kokemukset vaikuttavat yksilön mielipiteiden – ja jopa jumalakuvan – muotoutumiseen vahvasti.

On totta, että on yleispätevää kristillistä musiikkia, niin kuin on miltei joka tilanteeseen sopivia Raamatun kohtiakin. Mutta toisinaan vaaditaan kantaa ottavuutta. Jo yleiskristillinen etiikkakin puhuu sen puolesta. Meitä ei kehotettu olemaan laimeita ja penseitä, vaan äänekkäitä ja sopivan tulisia. Chilisoosi on turha lisuke, jos se ei edes vähän polta kielellä.

Levyjä ilmestyy näinä aikoina yhä harvemmin. Siksi ilahduin saadessani jyväskyläläisen körttikollega Mika Nuorvan uusimman Tähtiportti-äänitteen käteeni. Iskelmähenkinen pop-rock toimi levyllä mainiosti. Erityisesti sieluani kutkutti levyn kolmosraita Jumala on muovailuvahaa. Jo otsikko kertoo rutkasti kipaleen sisällöstä:

”Se on sulle koodi menestykseen sillä voi myöskin ratsastaa

Se on pikavastaus kysymykseen niinpä sillä tehdään paljon rahaa”

Voimme lukea medioista surullisia tarinoita siitä, miten uskontoa ja uskomuksia on käytetty härskisti ja julmasti keppihevosena oman edun tavoitteluun. Jokaisella, joka operoi uskonnollisessa viitekehyksessä millään tapaa julkisesti, on vaara joutua moraalisesti harmaalle alueelle:

”Se ei voisi sulle valehdella

se sun näkemykset valtuuttaa”

Jos ihminen alkaa puhua Jumalan nimeen, on syytä olla ennemmin varovainen kuin vastaanottavainen. Useimmiten hyvät asiat suodatetaan tervehenkisen epäilyn filtterin läpi. Ja jäljelle jää usein sitä rakentavaa materiaalia. 

Nuorvan biisin sanoma on kuin luotu uskonnon parissa työtä tekeville. Uskon, että sen rooli toimii myös ”yksityisemmälle” kuulijalle, koska jokainen ihminen on vaikuttaja omassa minikosmoksessaan. 

Muista vastuusi, kun olet äänessä. Sinä luot ihmisille kuvan Jumalasta.

Tuliko paineita? Hyvä.

Tsekkaa:

Mika Nuorva: 

Tähtiportti