Henkilöstöpäällikkö lähti rippikoulutyöhön

0
961
– Työkierto on antanut minulle paljon, ja sen myötä muutama asia tulee varmasti muuttumaan seurakunnassa, Heli Lavila sanoo.

Yhdessä oppiminen ja verkostoitumisen edistäminen olivat keskiössä, kun Kirkon työelämä 2020 -ohjelmassa palkittiin työelämän kehittäjiä. Seinäjoen seurakunnan henkilöstöpäällikkö Heli Lavila oli yksi Kirteko-palkinnonsaajista.

Tärkeimmäksi tehtäväkseen henkilöstöpäällikkönä Heli Lavila nostaa henkilöstömäärärahoista kiinni pitämisen ja niiden käyttämisen viisaasti.

– Tätä tuen rekrytointien, työkykyjohtamisen ja työhyvinvoinnin kautta. Toinen tärkeä tehtäväni on esihenkilöiden tukeminen heidän työssään. Seurakunnassamme on 29 esihenkilöä, Lavila kertoo.

Seinäjoen seurakunta on Suomen toiseksi suurin seurakunta. Siellä on yli 51 000 jäsentä ja työntekijöitäkin melkein 200.

– Kun puhutaan tämän kokoisen seurakunnan henkilöstömäärärahoista, puhutaan todella isoista summista, Lavila toteaa.

Leirityön haasteet avautuivat

Ennen Kevan kehittämisrahoituksen hakemista työkiertohanketta varten, Lavila halusi näyttää muille mallia osallistumalla itse työkiertoon.

– Mietin pitkään, mihin työalaan tutustumisesta olisi eniten hyötyä Seinäjoen seurakunnalle, mutta myös minulle itselleni työssäni. Työkierrossa rippikoulussa pääsin kokemaan yhden rippikouluryhmän koko matkan ensitapaamisesta konfirmaatioon saakka. Rippileirillä pääsin näkemään esimerkiksi leirityön haasteita ja miettimään ratkaisuja niihin, Lavila kertoo.

Lavilalla on työkierrosta pelkästään positiivista sanottavaa. Hän suosittelee sitä kaikille.

– Työkierrosta saattaa olla apua esimerkiksi jaksamisongelmiin, omaan kehittymiseen ja oppimiseen. Esihenkilöt saavat työkierrosta tietoa ja tukea päätösten tekemiseen.

Yhteistyön ja verkostojen merkitys

Erityinen etu hänen mielestään on yhteisöllisyyden lisääntyminen, sillä suuressa seurakunnassa pääsee tekemään töitä henkilöiden kanssa, joita ei juuri muuten tapaa.

– Työkiertoa ei kuitenkaan kannata lähteä toteuttamaan ilman suunnitelmia. On tärkeää, että työkierrolla on jokin tarkoitus ja että perehdytyksestä huolehditaan, Lavila lisää.

Hän on toiminut aktiivisesti kehittämisen itujen parissa, osallistunut Kirteko-tapahtumiin ja pyrkinyt verkostoitumaan eri toimijoiden kanssa.

– Haluan tukea omalla työlläni koko kirkon tulevaisuutta, en vain Seinäjoen seurakunnan tulevaisuutta.

Lavilan mukaan Kirtekon verkostot ovat tarjonneet mahdollisuuden tehdä yhteistyötä muiden työpaikkojen ja työelämän toimijoiden kanssa.

– Olemme voineet oppia yhdessä ja jakaa osaamista toisillemme. Kannatan verkostomaista tapaa toimia.

Erityislaatuinen työpaikka

Lavila kokee kirkossa tehtävän työ merkityksekkääksi.

– Seurakunta on monella tapaa erityislaatuinen työpaikka, niin hyvässä kuin pahassakin. Itse koen tärkeäksi, että työskentelen juuri seurakunnassa. En olisi unelmatyössäni esimerkiksi voittoa tavoittelevan yrityksen henkilöstöpäällikkönä, Lavila pohtii.

– Tulevaisuuden kirkossa korostuvat kulttuurihistorialliset asiat, myös jäsenistö muuttuu. Tapakristillisyys poistuu ja sanoma tulee kirkkoon jääville entistä tärkeämmäksi. Kirkko halutaan osaksi elämää ja osaksi yhteisöä, hän lisää.


Kirteko

  • on työelämän kehittämisohjelma, jolla edistetään tuottavuutta, tuloksellisuutta ja työelämän laatua kirkon työpaikoilla.
  • huolehtii siitä, että kirkon työpaikoilla on valmiudet tunnistaa kehittämiskohteita, asettaa kehittämistavoitteita ja tehdä kehittämistyötä 
  • tähtää siihen, että kirkon työpaikat ovat tulevaisuuden työpaikkoja, joiden toiminta on merkityksellistä.
  • palkinnolla huomioidaan onnistunutta kehittämistyötä, aktiivisia kehittäjiä ja verkostossa toimijoita.

Teksti Eliisa Alakuusisto Kuva Jani Kela