Observera! Nu har det gått till överdrift

0
770

Observera! Nu har det gått till överdrift

Ombudens månadspalaver skall just börja. Smarriga bakelser väntar på en bricka bredvid stora koppar kaffe. Stämningen är i taket och situationen är delad i sociala medier.

  • Det här duger nog. Serveringen är nära nog fullständig, konstaterar Marko och kollar på samma gång sina meddelanden. Tero njuter redan av sin bakelse och sörplar i sig stora klunkar kaffe. Bakelsen är syndigt god.
  • Nu kom giftet, stönar Marko
  • Vi fick ett meddelande att serveringen är för lyxig. Det har inte kommits överens om något sånt här. Det borde vara den vanliga bullen.
  • Nå inte! Nog kan man ju se en bakelse som alldeles vanlig… eller…nästan alldeles vanlig…bakelse, försöker Tero hitta på rätta ord för en vanlig delikatess.
  • Nu fick båda en varning. Det lär skall finna en möjlighet att få det skriftligt också, ifall det behövs, säger Marko.

Det blev en besvärlig situation

I samma sekund blir ombudens ansiktsuttryck allvarliga. Den glasaktiga blicken söker stöd, att fästa sig vid. Caféets disk med gräddbakelser och specialkaffe och ett otal smaker av sirap ger inte den tröst so situationen skulle kräva. Det har skett en överdrift.

  • Situationen blev besvärlig. Månne man får sparken för sånt här, frågar Tero
  • Nog kan livet krascha i en sekund från himmelriket ner på jorden, suckar Marko

Ombuden granskar snabbt reglementet och hittar endast omnämnt varningar, men inte någon text om anmärkningar. Det står dock klart för båda att detta är frågan om en arbetslednings handling.

Nog måste man klara sig ur det här med den rätta experthjälpen, konstaterar ombuden och ringer till förbundens advokat Jouni Heinonen.

Text Tero Fleminch och Marko Pasma

Bild Ilari Huhtasalo

Experten svarar

Jouni Heino
  • Praxis kring varningar skall vara likvärdiga för hela personalen, säger advokat Jouni Heino

Vad är det frågan om ifall en anställd inom kyrkan får en anmärkning, en allvarlig anmärkning eller en skriftlig anmärkning?

  • En anmärkning är en arbetslednings tillrättavisning och de olika graderna har ingen juridisk skillnad. Given i skriftlig form kan man vid behov bevisa att den givits. I kyrkoordningen finns inget sagt om anmärkningar.

En tjänsteinnehavare eller en anställd kan också få en varning. Vad är det frågan om?

  • Också en varning är en åtgärd för arbetsledningen och den finns omnämnd både i kyrkolagen och i arbetsavtalslagen. Avsikten med en varning är att informera den anställda / tjänsteinnehavaren om hur allvarligt arbetsgivaren ser på vad den anställda gjort. På detta sätt ger man också en möjlighet för den anställda att korrigera sitt agerande. Praxis kring varningar bör vara enhetlig för hela personalen.

Vad kan hända ifall den anställda / tjänsteinnehavaren inte följer anmärkningen eller varningen?

  • Med en anmärkning kan man berätta att ifall det inte sker en förändring så kan det leda till en varning. Anmärkningen är dock inte något obligatoriskt förstadie för en varning. En varning är dock nödvändig före en ev. uppsägning.

Vad kan en anställd eller en tjänsteinnehavare göra ifall man upplever att anmärkningen eller varningen är given på felaktiga grunder?

  • Man kan svara på både en varning och en anmärkning. Sakligheten i en varning och grunden för den prövas först i samband med en ev. uppsägningsrättegång. Ifall man går så långt.