”Odotan tukea omaan henkiseen kasvuun”

0
820

Sosionomi-diakoniopiskelija Jenni Lehti on parhaillaan seurakuntatyöharjoittelussa. Hänen aikomuksenaan on osallistua KiTos-seminaariin maaliskuun lopulla.

Tamperelainen Jenni Lehti suorittaa parhaillaan harjoittelujaksoa Messukylän seurakunnassa Tampereella.

– Haluan suuntautua ihmisten auttamiseen ja koen, että juuri sosionomi- diakonina minulla on siihen erinomaiset mahdollisuudet. Koen halua perehtyä paremmin ja enemmän ihmisten henkisen ja hengellisen hyvinvoinnin tukemiseen, aikaisemmin hammashoitajana työskennellyt Lehti kertoo.

Antoisaa harjoittelua

Seurakuntaharjoittelua on takana vasta kolme viikkoa. Koronasta huolimatta Lehti on päässyt osallistumaan jo monenlaiseen toimintaan ja saanut mielikuvan kirkon työstä ja siellä työskentelevistä ihmisistä.

– Ihmisten kohtaaminen on parasta ja antoisinta. Riparijumalanpalveluksessa sain lukea esiru-

kouksen ja tekstit. Harjoitteluni loppupuolella pääsen mukaan riparin ennakkoleirille, joka on varmasti antoisa kokemus. Odotan innolla, mitä tämä harjoittelu vielä tuo tullessaan.

– Kirkon työ oli minulle melko uutta enkä sen vuoksi osannut asettaa mitään ennakko-odotuksia, joten suuria yllätyksiä ei ole ainakaan vielä tullut. Hienoa työtä kaikki kirkon työntekijät kyllä tekevät ja joka päivä opin heiltä jotakin uutta, Lehti miettii.

Toivoa tulevaisuuden työpaikasta

Hiippakunnat kutsuvat kirkon ammattiin opiskelevia KiTOS-päivään pohtimaan, millainen kirkko on työpaikkana ja voisiko kirkko olla opiskelijan tuleva työnantaja.

– Oma matkani hengellisyyteen on syventynyt opintojen aikana. Silti minusta tuntuu, että hengellisyys syventyy yhä, kun pääsee tekemään kirkossa työtä.

Lehti toivoo valmistuvansa vuoden päästä sosionomi-diakoniksi.

– KiTos- seminaarilta odotan tukea omaan henkiseen kasvuun ja toivoa siihen, että kirkko voisi olla minun tulevaisuuden työpaikkani.


Opiskelijoilla on paljon kysymyksiä

Kirkon työhön opiskelevien seminaari eli KiTOS tarjoaa vertaistukea työntekijäidentiteetin sekä oman osaamisen ja hengellisyyden pohdintaan. Espoon hiippakunnan asiantuntijan Sirpa Tirrin mukaan KiTOS-seminaarin tarkoituksena on koota yhteen seurakuntaharjoittelun aikana tai pian sen jälkeen kirkollisten alojen moniammatillinen joukko. Tavoitteena on luoda kontakti opiskelijoihin ja antaa myönteinen kuva seurakunnista työpaikkoina.

KiTOS-seminaarissa pohditaan tärkeitä kysymksiä ja käydään läpi harjoittelukokemuksia, Sirpa Tirri kertoo.
Kuva Jani Laukkanen

– Opiskelijat miettivät, onko minusta kirkon työhön, täytänkö vaatimukset ja edellytykset? Olenko tarpeeksi hengellinen, onko uskoni riittävän vahva? Onko kutsumus oikea? Voinko luottaa sisäiseen kutsuun?

– Harjoittelukokemusten läpikäyminen työnohjauksellisessa ryhmässä on monelle tärkeää etenkin, jos kokemukset eivät ole olleet odotusten mukaisia, Tirri toteaa.

KiTos-päivän sisältö

Seminaaripäivää alkaa useimmiten messulla sekä piispan alustuksella aiheesta ”Tee työtä, jolla on merkitystä”. Opiskelijat pohtivat workshopeissa, millaisia työntekijöitä kirkko tulevaisuudessa tarvitsee ja miten hengellistä elämää hoidetaan sekä vaihtavat ajatuksia seurakuntaharjoitteluistaan. Päivän päätteeksi kootaan yhteisessä keskustelussa kokemuksia ja esitetään seminaarissa virinneitä kysymyksiä.

Seminaaripäivä on maksuton, ja siitä saa halutessaan myös merkinnän ansioluetteloon.

Hyvää palautetta

Seminaareilla on palautteen mukaan suuri merkitys opiskelijoille ja seminaarien toteuttajajoukolle. Myös harjoittelunohjaajia kutsutaan mukaan. Päivällä on iso merkitys myös heille

– Itsellenikin sillä on merkitystä, koska opiskelijoilta saa tärkeää tietoa juuri siitä, minkälaisten kysymysten kanssa he kamppailevat. Opiskelijaryhmät ovat hyvin erilaisia kuin aikaisemmin, jolloin opiskelijat olivat nuoria. Nykyään on paljon alanvaihtajia eli ryhmän ikärakenne on hyvin vaihteleva, Tirri sanoo.

Teksti ja kuva Eliisa Ala-Kuusisto