KNT:n valtuustovaaleissa tehtiin historiaa

0
589

Kasvatuksen ja nuorisotyön asiantuntijat KNT:ssa käytiin historian ensimmäiset valtuustovaalit. Vaalit onnistuivat erinomaisesti. Vaaleihin perustettiin kymmenen valitsijayhdistystä, jotka kokosivat listoilleen 40 ehdokasta.

Äänestysprosentti oli 40, mitä voidaan pitää erinomaisena liittovaaleja vertailtaessa. Korkea äänestysaktiivisuus jää historiaan virstanpylvääksi, johon tulevia vaaleja verrataan.

Valtuustoon kuluu 18 jäsentä (+18 varajäsentä). Valtuusto uudistui melkoisesti, kun valituksi tuli kymmenen uutta valtuutettua. Puolet valtuutetuista uudisti valtakirjan valtuustossa jatkamiseen. Kokoonpanossa on siten sopivasti kokemusta ja uutta verta. Valtuusto on edustukseltaan tasa-arvoinen, koska valtuutetuista puolet on miehiä ja puolet naisia. Valtuuston keski-ikä on 45 vuotta, mikä kertoo siitä, että päättäjät edustavat eri-ikäisiä jäseniä.

Henkilövalintoja ja valiokuntia

Uuden valtuuston ensimmäinen kokous pidettiin 3.5.2022 Helsingin Pasilassa. Valtuuston kokous sisälsi sääntömääräisten asioiden lisäksi henkilövalintoja ja valiokuntien perustamista. Valtuuston uudeksi puheenjohtaja valittiin Sami Nortunen Seinäjoelta. Hän on uusi valtuutettu. Nortunen on Seinäjoen Ylistaron kappeliseurakunnan nuorisotyönohjaajana. Varapuheenjohtajaksi valittiin Tuomas Saarela Oulaisista. Hän on toisen kauden valtuutettu. Saarela on Oulaisten seurakunnan nuorisotyönohjaaja. Puheenjohtajien kausi on kaksi vuotta (2022–23).

Valtuusto valitsi Terhi Makkosen hallituksen jäseneksi. Makkonen on Hyvinkään seurakunnan johtava varhaiskasvatuksen ohjaaja. Hallituspaikka tuli täytettäväksi, kun Tiia Volotinen otti vastaan valtuustopaikan ja tuli siten esteelliseksi toimimaan hallituksessa. Makkosen hallituskausi alkoi heti ja päättyy vuoden 2024 lopussa. Makkosen tultua valituksi hallitukseen hänen tilalleen valtuustoon nousee Markus Paajanen Espoon kasvatuksen asiantuntijat -valitsijayhdistyksen listalta. Paajanen työskentelee Hyvinkään seurakunnassa nuorisotyönohjaajana.

Valtuusto perusti kaksi valiokuntaa, päätti kokoonpanosta ja valitsi niihin jäsenet. Valiokuntien kokoonpano on neljä jäsentä (3+1). 

Vaalivaliokuntaan valittiin Tiia Volotinen, Tiina Haapiainen, Kari Mononen ja Lauri Koivisto. Vaalivaliokunnan tehtävänä on valmistella henkilövalinnat valtuuston kokouksiin.

Talousvaliokuntaan valittiin Timo Sjöblom, Hanna Kärsämä, Henrik Ketola ja Tuomas Saarela. Talousvaliokunnan tehtäviä ovat mm. lausunnon antaminen valtuustolle jäsenmaksusta, talousarvioista ja tilinpäätöksestä.

Teksti Arja Lusa