Mutta onko siinä sanoma?

0
587
Kellotapulista tutkaillaan kulttuuria kysymyksiä ja ilmiöitä. Tähyämispaikalla kirkonrotta ja polykulturisti Mikko Saari.

Vastakkainasettelu. Asia, jota kovinkaan moni ei myönnä harrastavansa, mutta kuitenkin tekee. Jos ei ihan jakamalla mustaan tai valkoiseen, kuitenkin liu’uttamalla arviosensoria harmaaskaalalla.

Ryhdyin harrastamaan kristillissävytteistä musiikkijournalismia 90-luvun alussa. Tuolloin niin kutsuttu gospelmusiikkikulttuuri eli maassamme hyvin vahvana. Kun halusin tehdä jutun U2:sta gospelmusiikkilehteen, ajatustani hieman kummeksuttiin. Eikös ”oikean” skenen artisteista kannattaisi ennemmin kirjoittaa, kuulin sivukorvalla.

Minua on aina kiehtonut se, miten joku kultuurillinen ilmiö näkyy yhteiskunnan ”katukuvassa”. Jokaista ilmiötä tai suuntausta voi toki tarkastella vain itsessään. Vaan kun sitä havainnoidaan osana suurempaa kokonaisuutta, asiat suhteutuvat. Syntyy monipuolinen, kokonaisvaltaisempi kuva.

On ollut kiehtovaa tutkia ja havainnoida, miten arvot näkyvät musiikkikulttuureissa. Kun on löytänyt hengellisiä arvoja, fraaseja ja jopa oppeja sanoittavaa musiikkia valtavirtakentästä, havainnot ovat saaneet kiehtovampia kuvakulmia kuin jos olisi kuullut virsiä kirkossa.

Innostuin kovin, kun arvostamani erikoislaatuinen musiikkikollektiivi Paavoharju aktivoitui ja teki yhteislevyn Joose Keskitalon kanssa. Kummatkin artistit ovat indie-piirien arvostamia, lisäksi vähintäänkin omaleimaisen mystisiä. He kulkevat omia soraisia ja savisia teitään ehkä hienoisessa kohmelossa, mutta aivoitukset liitelelevät omissa sfääreissään. Näitä artisteja kiehtoo enemmän kuolema kuin elämä. 

Uutuuslevy Happiness kuljettelee kuulijan odotetusti uniseen ja herkkään, hieman äkkiväärään maailmaan. Keskitalon englannin artikulointi on mallikasta ja yhtyeen usvaisen eteerinen ilmaisu koskettaa kuin aamuyön kaste, viileästi ja fyysisesti. Jäljen jättäen.

Jaa entäs se sanoituspuoli? Hyvänä esimerkkinä toiminee Oh Lord -kappaleen sanat:

Oh Lord teach me how to fly 

Oh Lord before I have to die 

On Lord so cold is the Earth 

I wish I could fly   

On siinä.  

(Monissa yhteyksissä siteerattu otsikko on Välikausitakki-yhtyeen kappaleen nimi vuodelta 1978. Satiirisessa projektikokoonpanossa vaikuttivat mm. Juice Leskinen, Veltto Virtanen ja Mikko Alatalo).

TSEKKAA

Paavoharju & Keskitalo: Happiness (Helmi Levyt, 2022) 

Teksti ja kuva Mikko Saari