Erityinen osa on tärkeä palkanosa

0
531

Tällä kertaa työkalupakin mystinen osa aiheuttaa asiamiehille päänvaivaa.

Asiamiesten perinteinen kuukausipalaveri on alkamassa. Kahvipöytään on katettu ihan tuoretta pullaa, onhan tämä Teron viimeinen asiamiespalaveri ennen uuteen työpaikkaan siirtymistä. Hulppea kokoustarjoilu ei kuitenkaan kohota tunnelmaa, sillä pitkä työtoveruus on päättymässä.

– Kyllä tämä vähän haikeaksi vetää, sanoittaa Marko tuntojaan kahvittelun lomassa.

Asiamiehet ovat kuitenkin tunnetusti asialinjalla, eikä tämäkään kerta tee poikkeusta. Intohimoisena traktori- ja konemiehenä tunnetulle Terolle on hankittu pienenä lähtölahjana kätevä Bachon räikkäväännin- ja hylsysarja. Työkalusarjan osat on valmistettu kestävästä chrome vanadium -teräksestä. Muotoon valetussa iskunkestävässä muovisalkussa kaikki sarjan työkalut kulkevat kätevästi mukana.

– Dextan korjaus helpottui nyt kertaheitolla, on siinä sellaiset kikottimet, iloitsee Tero tutkaillessaan salkun sisältöä.

Onkohan kyseessä kikotin?

Teron ja Markon ihastellessa settiä, silmiin pistää erityinen osa. Se ei ole ihan selvä jatkovarsi, mutta ei se kyllä piippu-avaimeltakaan näytä. Onkohan kyseessä juurikin sellainen kikotin? Laatikon mukana ei ole ohjelappusta, josta selviäisi osan nimi eikä googlauskaan vie asiassa eteenpäin. Erityinen osa kuuluu kyllä selvästi pakkiin ja on tarkoitettu käytettäväksi johonkin.

– Johan taas myrkyn lykkäsi, tässä sitä jälleen kummastellaan jotain ihmejuttua, päivittelee Marko.

Asiamiehet pyörittelevät käsissään erityistä osaa ja kehittelevät sille erilaisia käyttötarkoituksia. Vähitellen keskustelu etenee totuttuun tapaan kohti oikeaakin asiaa, mikä myös jaksaa joka kerta hämmästyttää asiamiehiä.

– Erityisestä osasta tuli mieleen palkka-asiat, siinäkin on erityinen osa. Miten sitä käytetään, aprikoi Tero ja ehdottaa samalla henkäyksellä, että eiköhän vielä kerran kysytä asiantuntijalta selvennystä tähänkin dilemmaan.


KNT:n toiminnanjohtaja Arja Lusa. Kuva Anu Huttunen.

Asiantuntija vastaa

Kasvatuksen ja nuorisotyön asiantuntijat KNT:n toiminnanjohtaja Arja Lusa, mikä on peruspalkan erityinen osa? 

– Peruspalkka muodostuu vaativuusryhmän vähimmäispalkasta, vaativuusosasta ja erityisestä osasta. Erityinen osa on siis yksi palkanosa. Sillä voidaan huomioida sellaisia tehtävään liittyviä vaatimuksia, jotka jäävät muissa kriteereissä huomioimatta. Nämä vaatimukset kirjataan kehityskeskustelun yhteydessä..

Mitä asioita voidaan huomioida erityisellä osalla?

Erityisessä osassa huomioidaan esimerkiksi tehtävän toimintaympäristöön, kuormittavuuteen, laajuuteen tai monialaisuuteen liittyviä perusteita tai muita vaatimuksia. Tässä voidaan huomioida myös rekrytointihaaste eli se, että työnantajalla on vaikeuksia saada työntekijöitä. Erityisen osan maksamiselle voi olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva peruste. 

Mitä merkitystä erityisellä osalla on peruspalkalle?

Erityinen osa huomioidaan palkkausta määritettäessä. Työnantaja huomioi erityiseen osaan kirjatut perusteet ja muuntaa ne euroiksi. Erityiselle osalle ei ole määrätty maksimisummaa ja sillä voidaan ylittää seuraavan vaativuusryhmän peruspalkka.

Mitä voi tehdä, jos työnantaja ei ole millään tavalla huomioinut erityistä perustetta?

Lähiapu omalla työpaikalla on JUKOn luottamusmies. Yhteyttä voi aina ottaa myös omaan liittoon. Mietimme sitten yhdessä, miten asiassa tulisi edetä.

Teksti Tero Fleminch ja Marko Pasma  

Kuva Ilari Huhtasalo