Koronapoteroista takaisin työyhteisöihin

0
422

Kysyimme nuorisotyönohjaajien ja diakoniatyöntekijöiden kokemuksia ja tunnelmia etäilyn päättymisestä. Viesti oli selvä: Seurakuntien arki ja juhla vahvistavat yhteisen hyvän kokemusta.

Kahden pitkän koronavuoden jälkeen erilaisista rajoituksista ja etäilyistä on myös seurakunnissa monelta osin luovuttu. Tiettyä viisasta varovaisuutta noudatetaan toki edelleen, mutta vihdoin toiminta on päässyt suurin piirtein normalisoitumaan.

Kysyimme seurakunnista eri puolilta Suomea sekä nuorisotyönohjaajien että diakoniatyöntekijöiden ajatuksia etäilyn päättymisestä.

Mitä sinulle merkitsee kokoontua työyhteisönä yhteen?

– Rajoitusten purkaminen on mahdollistanut työpaikoilla yhteyden ja yhdessä olemisen pitkästä aikaa. Lounastaukoja ei tarvitse hoitaa vuorotellen tai omassa työhuoneessa, vaan tiimi voi syödä ruokailutilassa yhtä aikaa. Samoin voi pitää yhteisiä koulutuksia ja työyhteisöpäiviä.

– Työyhteisöön tutustuminen on tärkeää, joten on hyvä päästä näkemään kasvotusten.

– Diakoniatyössä emme ole tehneet kuin satunnaisesti etätöitä. Alkuun varoimme kohtaamisia ja yhteyksiä pidettiin puhelimien ja sähköpostien välityksellä. Tiimimme on voinut työskennellä omalla käytävällään läsnä olevana. Nyt, kun normaali seurakuntamme arki toimii avoimesti, olemme jälleen kohdanneet muitakin työkavereita sekä eri-ikäisiä seurakuntalaisia. Käytävällemme kantautuu puheensorinaa ja myös musiikkia. Elämä on jälleen läsnä kaikessa kirjossaan.

– On merkityksellistä kohdata muita ja tuntea kuuluvansa laajempaan työyhteisöön. On virkistävää kuulua joukkoon ja iloita yhteisestä hyvästä.

Nyt saa kokoontua yhteen kuten ennenkin. Kuvassa ollaan Riihimäen seurakunnan joululounaalla Lepolan talolla 2018.

Teksti Tiina Heiskanen

Kuvat Riitta Hyövälti, Kirkon Kuvapankki Pentti Mansukoski, Pexels


Joulu on ihan kohta. Miten joulua tai pikkujoulua juhlitaan työyhteisössäsi?

• Työyhteisömme joulujuhlassa on ruokailu ja lisäksi joku aktiviteetti, kuten saunominen. Keittiön tekemältä tilauslistalta jokainen saa valita tuotteen ja sen mukaan jokainen saa toivomansa elintarvikelahjan työnantajalta.

• Joulujuhlan järjestelyvastuu vaihtuu vuosittain työalalta toiselle. Alkutervehdysten jälkeen tarjolla on runsas ja monipuolinen lounas ja sitten ohjelmaosuus vastuussa olevan työmuodon ideoimana. Ohjelman virallisessa osuudessa työnantaja muistaa työntekijöitään palvelusvuosien mukaan. Seurakuntamme tarjoaa joulukuussa koko työyhteisölle joulujuhlan oman paikkakunnan kylpylässä.

• Nuorisotyön tiiminä olemme jo monta vuotta järjestäneet yhteiset jouluglögit suklaineen ja pipareineen niin, että mukaan on kutsuttu paitsi nuoret, myös koko iso työyhteisö ja yhteistyökumppanit muun muassa kaupungin nuorisopalveluista. Tällä perinteellä on ollut mukava kohdata ihmisiä vuoden varrelta, vaihtaa kuulumiset ja laskeutua joulun viettoon.

• Työnantaja muistaa koko työyhteisöä kirkkohetkellä ja loistavan hyvällä jouluaterialla. Lisäksi saamme joululahjaksi esimerkiksi kirjan, otsalampun tai pyyhkeen.

• Isolla työyhteisöllä on perinteinen jouluruoka, mutta oman tiimimme kanssa emme pidä pikkujouluja, koska diakoniatyön joulunalusaika on kovin kiireinen. Lähiesimies muistaa meitä joulutervehdyksellä ja Päivän Tunnussanalla tai esimerkiksi muulla kirjalla.

• Tiimissämme joulun työkiireet lopetetaan aina yhteiseen pikkujouluhetkeen. Viimeksi olimme erään paikallisen yhdistyksen tunnelmallisessa kerhotilassa, jossa nautimme karjalanpiirakat ja glögit ja toivotimme toisillemme hyvät joululomat.

• Meillä on erilaisia epävirallisia ja omakustanteisia juhlia, jotka ovat ihanasti meitä yhdistäviä. Pelkkään ravintolailtaan tulee yleensä noin 20 henkilöä. Erikseen varaamissamme tiloissa on kerätty ruoka- tai tilavarausmaksu, ja näihin osallistuu yleensä noin 40–50 henkeä eri työaloilta. Sitten on kukin voinut jatkaa iltaa vaikka tanssin merkeissä. Ollaan oltu esimerkiksi saunatiloissa, syöty ja pidetty vapaamuotoista ohjelmaa. Kerran oli pyydetty esityksiä ja saatiinkin humoristinen esitys diakoniatyön arjesta. On ollut leikkimielisiä palkitsemisia tai kunniakirjoja, luettu jouluevankeliumia eri murteilla ja laulettu. Lisäksi on ollut oman tiimin pikkujouluja jonkun kotona, esimerkiksi itsenäisyyspäivän bileet tai pikkujoululahjojen vaihtoa.

Nuorten leipomia juhlapipareita.