On uskallettava kuunnella

0
408

Luottamus on yhteisön liima ja kehityksen airut, sen varassa uskaltaa kokeilla ja saa  epäonnistuakin. Robert Putnam tutki paljon luottamuspääomaa. Hänen mukaansa yhdistyksissä erilaiset, tasa-arvoisesti toimivat ihmiset kasvattavat omaa ja yhteisönsä sosiaalista pääomaa. Aiemmin pienissä yhteisöissä käyttäytyminen, sosiaalinen järjestys ja kiinteys pohjautuivat normeihin. Yhteisö valvoi ns. sopivaa käytöstä. Kaupungistumisen ja yksilöllistymisen myötä ihmisten mahdollisuudet tehdä omanlaisiaan valintoja on kasvanut. Onkin ymmärrettävää, että sekä tieteessä että politiikassa on kiinnostuttu ihmisten valinnoista ja mahdollisuudesta vaikuttaa niihin.

Luottamuksen on sanottu olevan sekä toimivan talouden että demokratian edellytys. Toisaalta epäluottamus pakottaa yhteisöjä uudistumaan. Tämän lehden pääartikkeli käsittelee eri instituutioiden luottamusta kansalaisten silmissä. Tässä vertailussa kirkko ei pärjää kovin hyvin. Myös työnantaja- ja palkansaajajärjestöillä on peiliin katsomisen paikka. Miten uudistua ja silti säilyttää ydintehtävänsä? Samojen kysymysten äärellä on sekä ay-liike että kirkko. Omien keskuudessa kumpikin organisaatio tiedetään tärkeiksi ja merkittäviksi. Ongelma on vaan siinä, että yhä useampi ei näin näe ja koe.

On uskallettava kuunnella, mitä ihmiset ajattelevat ja minkälaista uudistumista he toivovat. Kirkon Siunauksen signaalit -tulevaisuusselonteko toteutettiin uudella tavalla. Olisikin hyvä olla käyttämättä siihen suuremmin punakynää, jotta ne, joilta kysyttiin, tulisivat myös kuulluiksi.

Kiitos kuluneesta vuodesta 2022 ja hyvää juhla-aikaa.

Tiina Laine, toiminnanjohtaja, Dtl, tiina.laine@dtl.fi

Kuva Tarja Engblom, Ruusukuva