Kesätyöntekijällä on väliä

0
389

Diakonia- ja nuorisotyön vakinaisiin virkoihin on tällä hetkellä paikoitellen erittäin haastavaa löytää työntekijöitä. Kirkko on tässä uuden edessä.

On satsattava henkilöstön työhyvinvointiin ja palkkaukseen sekä mietittävä työnantajakuvaa uudella vakavuudella. Tarjoamalla alalle opiskeleville kesä- ja kausitöitä seurakunta luo suhteita opiskelijoihin ja saa tilaisuuden esitellä seurakuntaansa mahdollisena tulevaisuuden työpaikkana. Mahdollisuutta kannattaa hyödyntää.

Hyvä kesätyökokemus saa opiskelijan kertomaan muillekin seurakunnasta ja luo näin osaltaan seurakunnasta hyvää työnantajakuvaa. Onnistuneet hankkeet vaativat aina suunnittelua ja osaavaa toteutusta. Perusedellytys on miettiä, mitä työntekijä tulee tekemään, minkälaista ohjausta tehtävä vaatii ja kuka sen tekee. Lisäksi on mietittävä, miten kokemus olisi positiivinen. Se vaatii reilua kohtelua, hyvää johtamista ja kilpailukykyistä palkkaa. Mahdollisesti asunnon ja lounassetelit tai lounasmahdollisuuden. Onko mahdollista liisata auto, jos sitä työssä edellytetään?

Työntekijä ei saa kokea, että häntä hyväksikäytetään työehdoissa. Tämä voi tarkoittaa  palkasta kitsastelua tai esimerkiksi leirikeskuksen laittamista virkapaikaksi, jottei tarvitse maksaa leiripäivärahoja. Otetaan kesätyöntekijät vastaan kollegoina, joiden kanssa on mukava tehdä kappaleen matkaa yhdessä töitä.

Akavalaiset kirkon sektorin liitot DTL, KNT ja Aki ovat tehneet Kirkon hengellisen kausityöntekijän työehdot -suosituksen. Se löytyy liittojen verkkosivuilta.

Kiteytys ohjeesta/suosituksesta:

  • Palkataan kausityöntekijä virkasuhteeseen.
  • Kausityöntekijään suositellaan sovellettavaksi yleistä palkkausjärjestelmää. Palkan perusteena on tehtävän vaativuuden arviointi.
  • Virkasuhteessa KirVESTES liite 5 käyttö ei ole mahdollista
  • Useimmiten kesätyöntekijän työssä ei toteudu työaika-autonomia, joten häneen tulee soveltaa työaikaa.
  • Määriteltävä virkapaikka

Kesä- ja kausityöntekijän työehdoilla on väliä. Tarkemmat ohjeet löydät liittojen suosituksesta.

Pidetään yhdessä huolta siitä, että kirkko pysyy hyvänä ja kilpailukykyisenä työpaikkana.

Teksti Tiina Laine | Kuva Kirkon kuvapankki/Sanna Krook