LUOMAKUNNAN TOIVO ON IHMISISSÄ

0
343

Kun aloitimme tämän lehden sisällön valmistelun, puhuimme paljon juuri julkaistuista Sitran megatrendeistä 2023. Ne eivät ole omana aiheena tässä lehdessä, mutta vaikuttivat sisältöön taustalla. Megatrendit kuvaavat pitkäkestoisia, suuria ja hitaasti muuttuvia ja usein toisiinsa kytkeytyviä ilmiöitä, jotka eivät muutu hetkessä. Osa megatrendeistä on lohduttomia ja väistämättömiä, ellei ihmiskunta tee konkreettisia tekoja suunnan muuttamiseksi.

– Megatrendit muistuttavat, että meillä on edelleen kiire turvata luonnon kantokyky ja tarttua hyvinvoinnin haasteisiin, vahvistaa osallisuutta ja puolustaa demokratiaa sekä varmistaa, että taloutta ja teknologiaa kehitetään ja hyödynnetään reilusti ja kestävästi. Jos tulevaisuutta ei oteta vakavasti, kohtaamme nämä asiat myöhemmin kriisimoodissa, sanoo Sitran ennakointi- ja strategiajohtaja Katri Vataja.

Megatrendit haastavat kysymään, miten voimme vaikuttaa ihmisten ajatteluun ja toimintaan. Se ei olekaan helppoa. Pääartikkelissa käsitellään vaikuttamispuheen vaikeutta. Hämmentävä totuus on, että pelkillä faktoilla puhuminen ja vakuuttelu eivät johda läheskään aina toivottuun muutokseen. Aito ja kuunteleva kohtaaminen luovat perustan vastaanottavalle pohdinnalle.

Onko luomakunnalla toivoa, kun tunteemme turvallisesta ja hyvästä tulevaisuudesta on uhattu? Hiljattain julkaistu Milleniaalien kirkko – kulttuuriset muutokset ja kristinusko antaa suuntaa toivon löytymisestä. Nuorille aikuisille Raamatun keskeisistä käsitteistä usko, toivo ja rakkaus ovat edelleen relevantteja. Nuoret uskovat enemmän Jumalaan kuin Raamattuun ja uskontoon. Erityisen merkityksellistä heille on toivo. Puhuessaan tulevaisuudesta ja toivosta nuoret aikuiset pohtivat sekä omaa arkista elämäänsä että maapallon tulevaisuutta. Toivon käsite yhdistyi näihin molempiin (Laiho 2023).

Kirkon Siunauksen signaalit -tulevaisuusselonteon mukaan toivon teemoja ovat arjen kristillisyys, kokeileva hengellisyys ja kestävä elämäntapa. Toivoa on, kun sanat muuttuvat teoiksi.

ARJA LUSA, toiminnanjohtaja, KNT arja.lusa@knt.fi