Kesätyö on työnantajalle näytön paikka

0
734

Kesä tuo mukanaan kesätyöpaikat ja kausityöntekijät. Kysyimme kahdelta opiskelijalta, mitä he odottavat tulevasta kesätyöstä seurakunnassa. Anni Rusi opiskelee sosionomi-diakoniksi Diakissa Helsingissä ja Eetu Heikka yhteisöpedagogi-nuorisotyönohjaajaksi Centriassa Kokkolassa.

Pitkin kevättä seurakunnissa on rekrytoitu henkilöstöä rippileireille, kiinteistötehtäviin ja muuhun seurakuntatyöhön. Kesätyö on harjoitteluiden lisäksi monelle alaa opiskelevalle ensimmäinen kokemus seurakunnassa työntekijänä. Parhaassa tapauksessa kokemus ohjaa kesätyöntekijää valitsemaan työn seurakunnassa opiskeluiden päätyttyä. 

Anni Rusi työskentelee kesällä Järvenpään seurakunnassa kesädiakonina.

Kuka olet?

AR: Olen Anni Rusi, 21-vuotias opiskelija ja Diakoniatyöntekijöiden Liiton hallituksen tuore opiskelijaedustaja. Olen nykyiseltä ammatiltani vartija ja keikkailen myös freelance muusikkona. Olen Suomen Syrjinnänvastaisen Foorumi ry:n perustajajäsen sekä viestintäkoordinaattori.

Eetu Heikka sai kesätöitä Tikkurilan seurakunnasta.

EH: Olen Eetu Heikka, 24-vuotias opiskelija. Olen kotoisin Janakkalasta. Nykyään asun opintojeni vuoksi Kokkolassa.

Mitä ajattelet kirkosta mahdollisena tulevaisuuden työpaikkanasi?

AR: On mahdollista, että työllistyn kirkkoon. Tulevana työntekijänä haluan olla vaikuttamassa siihen, mihin suuntaan kirkko muuttuu ja koen, että voisin tuoda paljon uusia näkemyksiä sekä ideoita kirkon toimintaan ja rakenteisiin.

EH: Kun valmistun, niin tavoitteeni on löytää työpaikka seurakunnasta, jossa voin työskennellä kirkon nuorisotyönohjaajana.

Mikä olisi mielestäsi paras tapa työnantajalle löytää kesätyöntekijöitä?

AR: Tapoja on monia. Työnantajat voisivat paremmin käyttää esimerkiksi sosiaalisen median kanavia. Myös oppilaitoksiin jalkautuminen voisi olla hyvä keino. Aina kannattaa myös miettiä yksinkertaisilta tuntuvia asioita boksin ulkopuolelta!

EH: Paras tapa olisi minun mielestäni kontaktoida opiskelijoita alan oppilaitoksissa, mutta myös kirkon työpaikkasivusto on mainio paikka kesätyöntekijöiden hakuun.

Jos sinulla olisi kaksi tasavahvaa kesätyöpaikkaa tarjolla, mikä tekijä saisi sinut valitsemaan niiden välillä?

AR: Minulle on tärkeää, että työnantaja antaa itsestään luotettavan kuvan ja toimii myös sen mukaisesti. Tähän vaikuttaa esimerkiksi se, miten työpaikkailmoitus on toteutettu, tavoitanko esihenkilön, jos minulla on kysyttävää ja kuinka minut kohdataan mahdollisena työntekijänä.

EH: Opiskelijana minulle kesätyön asianmukainen palkkaus on tärkeä kriteeri, jos tulisi valinnan paikka eteen.

Mitä odotat tulevalta kesätyöpaikalta?

AR: Odotan, että pääsen oppimaan paljon uutta sekä hyödyntämään jo opittua. Odotan myös kaikkia kohtaamisia ja hetkiä, joita saan jakaa muiden ihmisten kanssa. Tietysti toivon, että työilmapiiri on mukava ja työhyvinvoinnistakin huolehditaan. Työajattomuus on tekevälle ihmiselle omanlainen haaste.

EH: Haluan oppia uusia toimintatapoja ja kehittyä työntekijänä. Odotan tietenkin myös uusia ja hauskoja kokemuksia.

Minkälaista ohjausta odotat esihenkilöiltä?

AR: Toivon, että he ovat helposti lähestyttävä ja sellaisia, joiden kanssa pystyy puhumaan kaikesta. On tärkeää, että työntekijällä ja esihenkilöllä on avoimet, hyvät välit sekä ammatillinen ote myös keskinäiseen vuorovaikutukseen.

EH: Odotan avoimuutta ja että saan ohjausta ja rakentavaa palautetta työstäni. Toivon myös, että minuun luotetaan ja työpanostani arvostetaan.

Millaiset kesätyökokemukset houkuttelisivat sinua hakemaan vakituista työtä samasta työpaikasta?

AR: Hyvä työilmapiiri, mielekäs työ ja asiallinen palkka. Yleisesti sellainen fiilis, että sinne olisi kiva tulla.

EH: Tietenkin positiiviset kokemukset. Se, että minut on otettu mukaan työhön ja työyhteisöön avoimin mielin, eikä tule kokemusta, että olemistani ja tekemistäni vähätellään.

Miksi mielestäsi kannattaa kuulua ammattiliittoon?

AR: Liittoon kuulumista kannatan ehdottomasti. Tärkeimmäksi syyksi nostaisin ehkä laki- ja työelämäneuvonnan sekä sen, että vaikeissa työhön liittyvissä tapauksissa ei tarvitse jäädä yksin. Ammattiliitto on myös tietynlainen yhteisö.

EH: Liitto ajaa meidän työntekijöiden asiaa ja edistää asemaamme työpaikoilla. Liitosta saan neuvoa ja ohjeistusta palkkaukseen ja muihin työntekemisen ehtoihin liittyen. Liitto tuo turvaa työelämään.

Mitä muuta haluat sanoa?

AR: On ilo ja kunnia olla osana Diakoniatyöntekijöiden Liittoa, vaikuttaa sekä edistää tärkeitä asioita!

EH: Seurakunnille terveisiä, että arvostakaa myös teidän kesätyöntekijöitänne ja osoittakaa se tarjoamalla heille hyvä työympäristö, asiallinen palkka ja asema osana työyhteisöä.


NOPEAT

1. Asiallinen palkka vai kivat työkaverit?

AR: Kivat työkaverit

EH:  Kivat työkaverit.

2. Palkanlisä rahana vai vapaana?

AR: Rahana.

EH:  Vapaana.

3. Aamu vai ilta?

AR: Aamu.

EH: Molempia tasapainoisesti.

4. Työajaton työ vai työaika?

AR: En osaa sanoa.

EH: Työajaton.

5. Livenä vai verkossa?

AR: Livenä.

EH:  Livenä.

Teksti Henrik Ketola ja Marko Pasma

Kuvat Anni Rusi, Henrik Ketola