Delaktighetsindikator som arbetsredskap och mätare

0
148
Inom diakonin möter vi, jämfört med nationella resultat, människor som upplever en låg delaktighet. Speciellt svag delaktighet upplever ensamförsörjande och arbetslösa.

Delaktighet är diakonins kärna. Vi strävar emot delaktighet och gemenskap. Vår målsättning är att stärka områdets människors delaktighet och handling. Delaktighetsindikatorn är ett redskap för att mäta hur människorna vi möter upplever delaktighet.

Erfarenheten av delaktighet är i interaktionen en dimension i välmåendet. Interaktionen är ömsesidig. T.ex. materiell och immateriell fattigdom försvagar känslan av delaktighet och å andra sidan kan känslan av låg delaktighet leda till materiell och immateriell fattigdom.

I THL:s forskning har man noterat 10 starka samband mellan välmåendets dimension och känslan av delaktighet. All dessa finns också i diakonins kärna.

Vad är en delaktighetsindikator?

Delaktighetsindikatorn är utvecklad av THL som en mätare för känslan av delaktighet, vilken består av tio påståenden. Påståendena granskar bl.a. relevans, erfarenhet, tillhörighet och möjlighet att påverka det egna livet. Delaktighetsindikatorn har utnyttjats både i forskning på nationell befolkningsnivå och som ESR-finansierade projekt.

Planering och utvärdering av verksamhet, speciellt ur ekonomisk synvinkel, förutsätter information i siffror. Man har för diakoniarbetet önskat mätare, som skulle komplettera statistisk information. Vi behöver information om de människors erfarenheter som vi möter och om hur människorna berättar att arbetet påverkat dem. Har vi lyckats i vårt arbete, dvs har människornas känsla av delaktighet stärkts? Riktas vårt arbete till dem vilkas känsla av delaktighet är lägre an andras?

Kyrkans delaktighetsindikator förfrågan

I kyrkans förfrågan för delaktighetsindikatorn finns THL:s frågor och några frågor gällande personens situation samt en fråga gällande önskemål för församlingens verksamhet. Några församlingar har varit pilotförsamlingar under hösten 2024. Efter finjusteringar kan den tas i bruk också på andra ställen.

Delaktighetsförfrågan finns i elektronisk form och kan skrivas ut på en blankett. Man kan fylla i förfrågan självständigt eller tillsammans med en diakoniarbetare eller en frivillig. Det är enkelt att senare överföra svaren från pappersblanketten till den elektroniska.

Svaren från delaktighetsförfrågan samlas i en gemensam databas, från vilken Kyrkostyrelsen skapar en uppdaterad online-rapport. De anonyma svaren kan sammanställas församlingsvis och sortera enligt bakgrundsfrågorna.

En av pilotförsamlingarna är Uleåborgs domkyrkoförsamlings diakoniteam. I församlingarna i Uleåborg samlas delaktighetsförfrågningarna under några veckor under hösten och en del följande år. Under de veckorna är förfrågan tillgänglig under diakonins öppna frukost, vid diakonilunchen, och i samband med klientkontakter gällande ekonomisk hjälp. Man har funderat på att också använda den i olika grupper och på läger.

De första erfarenheterna och resultaten

Delaktighetsindikatorns förfrågan är i första hand en mätare för insamling av information, men det har visat sig att den också är ett nyttigt arbetsredskap inom diakoniarbetet. I Uleåborg berättar diakoniarbetarna att man kan tala om helt andra saker när man fyller i förfrågan, än man skulle göra i en vanlig klientkontakt. T.ex. hur klienten upplever att hen kan påverka sitt eget liv, hör hen till någon betydelsefull organisation eller har hen någon nära vän, med vilken hen kan dela sin vardag.

Förfrågan hjälper den som svarar att granska de faktorer som påverkar delaktigheten och hjälper hen att processa sitt eget liv ur ett nytt perspektiv.

Delaktighetsindikatorns förfrågan ger också ingredienser för serviceledarskapet.

Enligt de första resultaten möter man, nationellt sett, inom diakonin människor med en låg delaktighet. Speciellt låg delaktighet upplever ensamförsörjarna och de arbetslösa. De upplever det speciellt utmanande att påverka det egna livet och att uppnå det som är viktigt. Både ensamförsörjarna och de arbetslösa upplever den egna ekonomiska situationen som svår. Den svåra ekonomiska situationen hör ihop med upplevelsen av låg delaktighet.

I fortsättningen, när man fyllt i formuläret flera gånger, är det också möjligt att undersöka förändringarna i känslan av delaktighet. I Uleåborg kommer man till detta nästa höst.

Unik data

Enligt erfarenheterna från Uleåborg var det oväntat lätt att ta delaktighetsförfrågan i bruk. Blanketten kan lätt fyllas i både på maskin och utan. Det är frågan om ett enkelt arbetsredskap, från vilket man får unika och intressanta data. Även om resultatet skulle var i samma riktning som de anställdas känsla, fastställer det officiella data det.

Det här arbetsredskapet hjälper till att beskriva diakonin och hur situationen ser för de förtroendevalda. Rapporterna från delkatighetsförfrågan r använts i verksamhetsberättelser och i diakonins information.

Sambandet mellan erfarenheten av delaktighet och andra fenomen. Källa: THL

(Källa: Osallisuusindikaattori mittaa osallisuuden kokemusta – THL)

Hur kommer man med?

Ifall man är intresserad av att komma med i kyrkans delaktighetsindikator, tag kontakt med Titi Gävert (titi.gavert@evl.fi) Vi önskar att möjligast många skulle ta i bruk den här förfrågan elektroniskt, då samlas resultaten i en gemensam databas och vi kan berätta hur kyrkans diakoni, i olika delar av Finland, påverkar människornas delaktighet.

Text Titi Gävert och Heidi Karvonen