Arbetstagarnas rörlighet ökar allt mera och arbete med samma arbetsuppgift på samma arbetsplats under hela arbetslivet, blir all mera sällsynt. Att byta arbetsplats eller arbetsuppgift är ofta ett stort och spännande steg, vilket betyder att frågor i anslutning till det, förståeligt nog, är en del av medlemsrådgivningens vardag.
Ett ämnesområde som medlemmarna funderar på är tjänsteledighet för att börja en annan tjänst. Kan jag ansöka om tjänsteledighet när jag fått tjänst i en annan församling? Vad händer om jag blir uppsagd under prövotiden och samtidigt är tjänstledig från min tidigare uppgift? Kan jag få mitt arbete tillbaka och avbryta tjänstledigheten?
Prövotid i början av tjänsteförhållandet
Enligt 14§ i lagen om tjänsteinnehavare i evangelisk-lutherska kyrkan (653/2023) kan man vid anställande av en tjänsteinnehavare bestämma om maximalt sex månaders prövotid. Ifall tjänsteförhållande är tidsbestämt, under ett år, kan prövotiden vara högst halva tiden av tjänsteförhållandet.
Man använder sig ofta av prövotid. Under prövotiden kan båda parter säga upp tjänsteförhållandet med omedelbar verkan. Uppsägningen får inte ske på diskriminerande eller andra osakliga grunder. Uppsägning under prövotid förutsätter dock inte lika vägande skäl som t.ex. uppsägning av tjänsteförhållande, utan båda parter kan avsluta tjänsteförhållandet under prövotiden med mindre vägande skäl.
Ansökan om och beviljande av tjänsteledighet
Det är allmänt att man inom kyrkan ansöker om tjänstledighet från ett tidigare arbete under det nya arbetets prövotid. Detta är, ur tjänsteinnehavarens synvinkel, förståndigt. Det betyder att tjänsteinnehavaren har en anställning att gå tillbaka till, ifall endera parten säger upp det nya anställningsförhållandet.
Tjänstledighet för prövotid ansöker man om på samma sätt som tjänstledighet i allmänhet. I 6 paragrafen i lagen om tjänsteinnehavare i evangelisk-lutherska kyrkan stiftas om ansökningsförfarandet gällande tjänstledigheter och i KyrkTAK III-delen. Eftersom det inte stiftats något i lagen om tjänstledighet för prövotid, är det frågan om en prövningsbaserad ledighet. I praktiken betyder detta att arbetsgivaren inte behöver bevilja tjänsteledighet för prövotid.
Ifall man i församlingen eller samfälligheten haft för vana att bevilja tjänsteledighet för prövotid, skall alla likvärdiga tjänsteinnehavare behandlas lika. Detta är man skyldig till enligt 18§ i lagen om tjänsteinnehavare i evangelisk-lutherska kyrkan, enligt vilken det krävs att alla skall behandlas likvärdigt. Man fråga förtroendemannen om arbetsgivarens praxis.
För hur lång tid lönar det sig att söka om tjänsteledighet?
Det lönar sig att söka om tjänsteledighet för prövotidens längd + uppsägningstid + 1 dag. På detta sätt kan tjänsteinnehavaren vara i lugn och ro på sitt nya arbete hela prövotiden och säga upp sig från sitt gamla arbete först dagen efter att prövotiden gått ut. Det är beklagligt ofta som uppsägning under prövotid sker först i sista stund och ifall man skulle ha ansökt om tjänsteledighet endast för prövotiden, skulle man behöva säga upp sig från sitt gamla arbete redan före prövotiden gått ut, så att uppsägningstiden skulle räcka till.
Ett annat alternativ är att, med den tidigare arbetsgivaren, komma överens om att tjänsteförhållandet kan sägas upp utan uppsägningstid. Då blir tjänsteledighetens tid prövotiden + 1 dag. Överenskommelsen skall göras skriftligt och på förhand, så att det inte senare blir problem med uppsägningstiden.
Kan man avbryta tjänsteledigheten, ifall det nya tjänsteförhållandet slutar under prövotiden?
Enligt 28§ i lagen om tjänsteinnehavare i evangelisk-lutherska kyrkan är det arbetsgivaren som avgör ifall tjänsteledigheten kan avbrytas på arbetstagarens begäran, ifall inte annat stiftats om i lagen eller kollektivavtalet.
Det finns ingen lagstiftning gällande tjänsteledighet under prövotid, vilket betyder att beslutet om att avbryta tjänsteledigheten är upp till arbetsgivaren. Ifall man anställt en vikarie för tjänsteinnehavaren, är avbrytandet troligen inte möjligt. Det lönar sig dock alltid att begära. Ifall arbetsgivaren inte kan möjliggöra att man kommer tillbaka till den egna arbetsuppgiften, kan finna möjlighet till andra arbetsuppgifter.
Text Milka Laaka